luni, 6 iunie 2016

Să "citim" ridurile... printre rânduri

Ridurile nu reprezintă pentru nimeni un mister. Mai devreme sau mai târziu apar, din păcate, pe chipurile noastre. De ce? Sub pielea obrazului se găsesc foarte mulți muşchi mici - muşchii mimici sau muşchii pieloşi, iar prin contracția lor se formează o cută, perpendicular pe direcția tracțiunii. Cu trecerea timpului însă, pielea îsi pierde din elasticitate şi nu mai poate reveni la poziția inițială, rămâne pliată, ceea ce duce la apariția ridurilor. 


Totodată, şi soarele poartă o mare vină în îmbătrânirea pielii şi, implicit, în apariția ridurilor vizibile (aproximativ 80 la sută), potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la L'Oreal Research and Innovation Center din Paris. 
Dacă studiul fizionomiei ne dă posibilitatea să descoperim o parte dintre experiențele prin care a trecut un om, analizându-i ridurile, oamenii de ştiință s-au orientat către indiciile pe care le oferă aceste cute în ceea ce priveşte posibile boli. 
Numărul și profunzimea ridurilor de pe față și gât pot ajuta la prezicerea riscurilor de fracturi osoase în rândul femeilor, potrivit unui studiu american publicat în 2011 și citat de AFP.
Explicația ține de faptul că nivelul de proteine din piele este legat de cel din oase, spun autorii cercetării, care au ajuns la concluzia că, dacă fața și gâtul unei femei sunt marcate de riduri profunde, ele prezintă un risc mai mare de fracturi din cauza pierderii densității osoase. Studiul a fost realizat de oamenii de stiință de la Universitatea Yale, care au examinat 114 femei aflate la menopauză. Experții au studiat pielea pacientelor în 11 puncte de pe față și gât, atât vizual, cât și cu ajutorul unui aparat care permite măsurarea elasticității pielii de pe frunte și obraji. Greutatea și densitatea osoasă au fost măsurate prin ecografie și raze X. Descoperirea este importantă, spun cercetătorii, deoarece "ar putea permite medicilor clinicieni să identifice riscurile de fracturi prin simplă observare vizuală, fără teste costisitoare". 
Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat la Centrul Medical Sinai din Los Angeles, o cută orizontală pe lobul urechii (cunoscută sub numele de semnul lui Frank) poate fi semnul unui risc de a dezvolta o boală a inimii. O teorie afirmă că aceste riduri sunt determinate de deteriorarea vaselor de sânge din lobul urechii, ceea ce poate fi și o consecință a unei schimbări în ceea ce privește vasele de sânge de la nivelul inimii. 
În schimb, femeile care arată mai tinere decât sunt și care au o față fină tind să fie hipotensive, conform unei cercetări realizate la Universitatea Leiden din Olanda. Iar doamnele cu fața mai ridată sunt mai predispuse la hipertensiune arterială. Acelaşi studiu a scos la iveală că atât femeile, cât şi bărbații care provin din familii longevive au mai puține riduri pe brațe. 
Concluzia, sau cel puțin una dintre concluzii, e simplă. "Zâmbeşte şi vei avea prieteni. Încruntă-te şi vei avea riduri." (George Eliot) 
Articol de Alma B
Surse: 
Agerpres 
dailymail.co.uk 
AFP

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu