vineri, 24 iunie 2016

Toamna vieții, iarna podoabei capilare

Un om are aproximativ 76 de mii de fire de păr pe cap, dar, desigur, niciodată nu a stat cineva să le numere. Când apar însă cele albe... se schimbă situația. Începem să le numărăm - azi 2, mâine încă 3, apoi 10 şi renunțăm pe măsură ce podoaba capilară seamănă tot mai mult cu o caciulă de omăt. Inevitabil, apare şi întrebarea: de ce? Mai ales că unii albesc de tineri. 
Ei bine, încărunțirea părului are legătură cu producția de pigmenți din foliculii de păr - un proces ce poate fi influențat de mulți factori, stresul fiind unul dintre ei. 


Culoarea părului este dată de pigmenţi numiți melanină. Aceştia sunt compuşi din doi aminoacizi (tirosină şi fenilanină), și sunt produşi de un grup specializat de celule denumite melanocite. Melanocitele responsabile de culoarea părului nostru se găsesc în bulbul foliculului de păr.
Deşi culoarea părului şi a pielii variază foarte mult, există doar două tipuri principale de melanină – eumelanină, ce produce culorile maroniu închis şi negru, şi feomelanină, ce produce părul roşcat şi blond. Iar modul în care aceste celule se combină stabileşte culoarea părului nostru. 
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, melanocitele noastre devin inactive, deşi continuă să fie prezente. Cu cât suntem mai bătrâni, cu atât avem mai puţine melanocite. Rezultatul este din ce în ce mai puţină melanină, până când nu mai există deloc. Astfel, părul încărunțeşte treptat până devine alb ca neaua. 
Ce legătură are însă stresul cu acest proces? 
În 2011, Robert Lefkowitz, (laureatul Premiului Nobel pentru Chimie un an mai târziu) a condus un grup de cercetători care a descoperit că stresul provoacă eliberarea unui număr de neurotransmiţători ce joacă un rol important în reacţia ”luptă sau fugi”. În mod normal, aceşti neurotransmiţători sunt eliberaţi pentru o perioadă scurtă, având efecte benefice (de exemplu, permiţându-ne să evităm un automobil ce se îndreaptă spre noi). Însă, producţia lor pe termen lung poate dăuna ADN-ului. Cu alte cuvinte, creează condiții favorabile îmbătrânirii, creşterii  tumorilor, pierderii sarcinilor, problemelor  psihiatrice şi încărunţirii părului. 
Cu ce arme luptăm împotriva acestui proces? În India, Sri Lanka, Indonezia, Malaezia, Burma, Filipine şi Caraibe, de sute de ani, femeile folosesc uleiul de cocos să pastreze culoarea naturală a părului şi să îl mențină totodată sănătos. Cum previne albirea? Hrănşte scalpul şi protejează foliculii. Este nevoie doar de ulei de cocos şi zeamă de lamaie, iar cu amestecul se masează scalpul timp de 15 minute, în fiecare zi. Iată un remediu natural şi uşor de preparat. 

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu