luni, 20 iunie 2016

Tratament AVC

E greu când nu îți găseşti cuvintele şi vrei să spui ceva. Desigur, fața ta trădează totul, inclusiv frustrarea şi neputința, dar nu îți şi aşează mesajul în fraze. Însă, când imposibilitatea de a comunica nu mai este cauzată de un lapsus, ci de o problemă în adevăratul sens al cuvântului, şi chiar una gravă, situația devine dificilă. Şi vorbim aici despre cei care au suferit accidente vasculare cerebrale, oameni pentru care există însă o nouă şansă la o viață normală şi o speranță uriaşă.  


O nouă metodă revoluționară - injectarea cu celule stem - îi poate ajuta enorm pe aceşti oameni, țintuiți în scaune cu rotile ori care nu mai pot vorbi sau nu îşi mai pot mişca mâinile. Tratamentul experimental presupune injectarea, în creier, a unei soluții ce conține celule stem. 
Testul clinic a fost realizat de o companie din California, care se ocupă cu dezvoltarea de terapii regenerative pentru maladii neurologice. Toți pacienții care au participat la acest test clinic au arătat semne de recuperare, spun cercetătorii. 
"Cele mai evidente schimbări în bine au fost remarcate în ceea ce privește puterea, coordonarea, capacitatea de deplasare, de a-și folosi mâinile și abilitatea de comunicare, în special la cei la care centrii vorbirii au fost afectați de atacul cerebral", a explicat profesorul Gary Steinberg, neurochirurg la Universitatea Stanford, care a realizat această procedură la o parte dintre  pacienți. 
"O femeie în vârstă de 71 de ani putea doar să-și miște degetul mare de la mâna stângă la începutul acestor teste. Acum poate să meargă și să-și ridice mâna deasupra capului", a precizat specialistul. "Obișnuiam să credem că circuitele cerebrale afectate sunt moarte. Acum trebuie să regândim acest lucru, iar eu personal sunt de părere că aceste circuite sunt doar inhibate după un AVC, iar acest tratament le ajută să se dezinhibe", a adăugat el.
Gary Steinberg a injectat celulele stem printr-o incizie de sondă în craniu, în zona regiunilor cerebrale care controlează activitatea motorie și care au fost afectate de atacul cerebral. Fiecare dintre participanții la experiment a primit doze de 2,5, 5 sau 10 milioane de celule stem.
Substanța injectată conținea celule prelevate din măduva spinării de la doi donatori sănătoși. Cercetătorii au intervenit genetic asupra acestor celule pentru a le induce o genă denumită Notch1, ce are rolul de a activa anumiți factori care contribuie la dezvoltarea cerebrală a copiilor. Experimentele preliminare, desfășurate pe șoareci, au arătat că aceste celule stem modificate dispar după aproximativ o lună, dar în acest interval de timp produc factori de creștere (proteine) care construiesc conexiuni între neuroni și stimulează dezvoltarea unor noi vase de sânge care au rolul de a hrăni țesutul cerebral.
"Noi credem că aceste celule (stem) modifică creierul adult, făcându-l să fie mai apropiat de un creier de copil, care se repară foarte bine." a mai explicat cercetătorul american. Este, aşadar, un pas imens în tratarea şi recuperarea acestor oameni. 

Articol de Alma B
Sursa: 
AGERPRES 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu