joi, 2 iunie 2016

Energia din ceaşca de cafea

"Sunt obosit, mă simt lipsit de energie, am nevoie de o cafea..." Recunoaşteți afirmațiile? Măcar o dată şi tot ați fost în această situație. Şi nu este vorba doar despre un obicei sau o modă. 
Un studiu recent, realizat de o echipă formată din oameni de ştiință din patru țări, vine cu dovezi că mişcările oculare rapide îşi încetinesc frecvența atunci când organismul este obosit. "Ochii noştri trebuie să se mişte rapid ca să capteze informații noi. Există însă speranță pentru băutorii de cafea, deoarece astfel de tulburări vizuale pot fi prevenite prin consumul de cofeină", a declarat coordonatorul studiului, dr. Nicholas Gant, de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă. 
În cadrul cercetării au fost făcute, în laborator, exerciții pe bicicletă, timp de 3 ore. Apoi controlul cerebral al sistemului vizual a fost testat cu ajutorul camerelor specializate în urmărirea ochilor. 


"Este remarcabil faptul că oboseala picioarelor încetinește mișcarea ochilor. Acest lucru ar putea fi foarte bine motivul pentru care biciclistul obosit nu vede niciodată autobuzul care vine", a spus dr. Nicholas Gant. Un dezechilibru neurochimic cauzat de efort fizic intens pare să se răspândească în sistemele de control ale creierului. Dar, o doză modestă de cofeină ar putea restabili echilibrul chimic, ajutând semnalele de la creier să ajungă la ochi. 
"Cantitatea de cofeină pe care am administrat-o în timpul exercițiului a fost echivalentul a două cești de cafea. Nu am observat niciun fel de efect cu o băutură placebo decofeinizată", a mai precizat Gant.  
Atentie însă, cofeina este o substanță psihoactivă destul de puternică, neobişnuit de mobilă în corp, şi ajunge la creier în doar 20 de minute, spun oamenii de ştiință. Este adevărat, cafeaua stimulează sistemul nervos central, creşte nivelul de vigilență şi capacitatea de concentrare, dar, consumată în exces, poate provoca efecte secundare precum tahicardie, transpirație şi anxietate acută. 
Aşadar, o ceaşcă de cafea - fie ea neagră, dulce sau cu lapte - trebuie să vină şi cu o doză de... cumpătare. 
Articol de Alma B
Surse: 
Agerpres

dailymail.co.uk.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu