marți, 21 iunie 2016

Să îți pese!

Să îți pese de ceilalți, să fii un om paşnic şi sociabil, să ai încredere în oameni - toate acestea nu sunt doar simple sfaturi. Iată că ştiința merge mai departe şi arată că lipsa de empatie, de încredere în ceilalți şi agresivitatea dăunează facultăților cerebrale. Şi, odată cu trecerea anilor, situația se agravează, după cum reiese dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Geneva. 


La studiu au participat aproximativ 3.000 de bărbați şi femei care aveau, în medie, 25 de ani. Aceştia au completat un chestionar care a pus în evidență o serie de trăsături de personalitate, evaluate apoi periodic. 
După un sfert de secol, persoanele respective au fost supuse la teste pentru determinarea capacităților cognitive, îndeosebi memoria și gândirea. S-a constatat că trăirile și sentimentele negative din tinerețe afectează semnificativ performanțele cognitive ale adultului de vârstă mijlocie, independent de factori ca parcursul profesional, depresia sau evenimente dramatice. Ostilitatea, impulsivitatea, agresivitatea, lipsa de empatie și de încredere în ceilalți dăunează relațiilor personale și sociale, cu un impact pe termen lung asupra facultăților cerebrale.
De asemenea, dificultatea de a gestiona stresul constituie un alt element semnificativ, la fel ca problemele de autocontrol și de adaptare. Specialiştii apreciază că "intervenții menite să promoveze interacțiunile sociale pozitive la adolescenți și adulții tineri ar putea contribui la reducerea riscului de deteriorare cognitivă la o vârstă mai înaintată". 

Articol de Alma B
Sursa: 
AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu