luni, 23 mai 2016

Potretul "înfiorătorului"

Toți ne dorim să fim înconjurați de persoane draguțe, amabile, desigur nu discutăm despre cei care fac parte din categoria "excepții". Dar, indiferent de ceea ce căutăm, vrând nevrând, în viață dăm şi peste persoane care ne inspiră teamă. 


Cum arată însă portretul individului care ne dă fiori reci? Ei bine, psihologii din cadrul Knox University, Illinois, susţin că au realizat primul ,,studiu empiric referitor la cei care provoacă groază". La cercetare au participat 1.342 de femei şi bărbați, care au spus ce trăsături consideră înfiorătoare atunci când un prieten de-al lor descrie o persoană cu care s-a întâlnit pentru prima dată. 
Astfel, un om care se holbează la interlocutor înainte de a începe o discuție are toate şansele să sperie. Inspiră însă teamă şi cei care obişnuiesc să îi atingă des pe cei cu care interacționează, se apropie foarte mult de ei şi le invadează spațiul intim sau se fotografiază cu ei la prima întâlnire, ori fac des aluzii sexuale. 
Nici pielea translucidă, părul neîngrijit, hainele murdare sau un zâmbet ciudat nu reprezintă deloc un atu. 
"Înfricoşătoare" par şi persoanele foarte slabe, care îşi ling buzele în mod frecvent şi râd chiar şi atunci când nu este momentul. 
Şi când vine vorba de ocupație sau pasiuni există subiecte delicate. O persoană care munceşte ca şi clown sau deține un sex-shop nu va stârni de la început un sentimen de încredere, arată studiile. Iar dacă are obiceiul de a se holba la păsări, colecționează păpuşi, insecte sau reptile va fi privit, de asemenea, cu suspiciune. 
Bineînțeles, toate pot fi doar o mască, aşa cum şi un om care pare blând şi simpatic la început ne poate înşela aşteptările şi se poate transforma exact în opusul celui care a stârnit admirație. Cheia este să citim dincolo de aparențe. 

Articol de Allma B

Sursa: sciencealert.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu