Nu
de puține ori am auzit
expresia “gustul dulce al iubirii”. Cât adevăr este însă în aceste
cuvine, dincolo de metaforă?
Cercetătorii de la Universitatea Națională din
Singapore au încercat să ofere un răspuns și au făcut o serie de experimente,
la care au participat 197 de persoane. Oamenii de știință s-au asigurat mai întâi că voluntarii cunosc sensul
sintagmelor “dragostea e dulce” și “gelozia este amară”.
Apoi, în cadrul primelor două studii, le-au cerut participanților să scrie
despre o experiență legată de un moment romantic, de gelozie sau despre un
subiect banal. Iar la final i-au rugat să guste fie o
bomboană dulce, fie una din ciocolată dulce-amăruie și să precizeze cât de
dulce era fiecare. Cei care au scris despre iubire au catalogat ambele bomboane
ca fiind mai dulci, comparativ cu cei care au avut drept subiect gelozia sau
altă temă.
Apoi, cercetătorii au făcut un alt studiu, la care
au luat parte 93 de voluntari. De data aceasta, participanților li s-a oferit apă și li s-a spus că este testat un nou
produs. Și, din nou, s-a constatat că dragostea îi face pe oameni să
perceapă alimentele ca fiind mai dulci.
Așadar,
simplul fapt că până şi apa are un gust mai dulce atunci când ne gândim la
iubire arată că emoţia nu acţionează asupra receptorilor de la nivelul limbii.
Efectul pare să fie rezultatul modului în care procesează creierul informaţia
referitoare la gust.
Legătura
dintre dragoste şi dulceaţa experienţelor fizice se formează, cel mai probabil,
în copilărie. Copiii îşi încep vieţile consumând lapte, care este dulce. Și, este posibil ca astfel, încă din primele luni, să
asociem dragostea cu gustul dulce.
Articol de Alma B
Sursa: livescience.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu