joi, 12 mai 2016

În era selfie-ului, nici narcisismul nu mai e ce-a fost...

Într-o societate în care am devenit tot mai individualiști și mai preocupați de propria persoană și de propriul interes, pe scurt mai egoiști, nici narcisismul nu mai este ce a fost. Dacă înainte era considerat o boală, acum a fost eliminat din această categorie, din Manualul de Diagnostic și Statisctică a Tulburărilor Mentale (DSM), cel care definește principalele probleme psihiatrice ale omului modern. Motivul?
"Un narcisist este o persoană dotată cu un simţ nerealist de superioritate, însoţit de o totală lipsă de empatie. Companiile americane sunt pline de oameni cu această problemă", a comentat John Oldham, unul dintre membrii comisiei de experţi însărcinați cu pregătirea unei noi ediții a DSM.


"Necesitatea reclasificării vine din faptul că multe persoane pot fi narcisiste, dar să ducă o viaţă liniştită în societate", a precizat un alt specialist american, Carl Bell de la Universitatea Illinois.
Narcisismul devine, așadar, o tulburare de personalitate.
Conform Manualului de Diagnostic și Statisctică a Tulburărilor Mentale, narcisistul este egocentric și lipsit de empatie, prezintă sentimente de grandoare, exagerează reușitele și talentele, este preocupat până la obsesie de succes, putere și iubire ideală, are nevoie constantă de admirație și atentie, explorează comportamentele celorlalți pentru binele personal.
Sigmund Freud a afirmat că orice om se naște cu o doză de narcisism. Așa că, în final, nimeni nu se poate lăuda că este complet străin de astfel de trăiri.


Aricol de Alma B


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu