vineri, 20 mai 2016

Să mori de plictiseală nu e doar o vorbă...

Starea prelungită de plictiseală poate spori considerabil riscul de deces, arată un studiu britanic, realizat pe 7.524 de funcționari, cu vârste între 35 şi 55 de ani. Cercetătorii de la Colegiul universitar din Londra i-au chestionat, pe parcursul a 3 ani (între 1985 şi 1988), evaluându-le "nivelul de plictiseală". Iar în 2009, studiul a fost reluat, pentru a analiza starea de sănătate a celor rămaşi în viață. Datele au arătat că persoanele care se dovediseră cele mai plictisite prezentau un risc cu 37% mai mare de a muri până la încheierea studiului. Oamenii de stiință cred că o posibilă explicație ar fi faptul că persoanele care se simt constant plictisite şi nemulțumite de activitatea lor au şanse mai mari de a dezvolta comportamente nesănătoase, precum fumatul sau abuzul de alcool, care le micşorează speranța de viață. 


Deşi plictiseala este văzută des drept un disconfort temporar, care poate fi atenuat printr-o schimbare simplă de circumstanţe, în realitate poate fi şi un factor cronic de stres, cu efecte semnificative asupra sănătăţii şi a bunăstării.  
Cercetătorii de la Universitatea York, din Canada, au definit plictiseala ca pe o stare care îi împiedică pe oameni să se angajeze în activități satisfăcătoare. 
Când vine însa vorba despre copii, aceştia ar trebui să fie lăsaţi să se plictisească pentru a-şi dezvolta imaginația şi capacitatea de a fi creativi, susţine un expert în educaţie.
Dr. Teresa Belton a intervievat mai mulţi artişti şi oameni de ştiinţă în legătură cu efectele plictisului asupra creativităţii lor. 
Printre aceştia, s-au numărat şi Meera Syal, actriţă, scriitoare, cântăreaţă, producătoare, jurnalistă şi scenaristă britanică, şi Grayson Perry, artistul cunoscut pentru vasele sale din ceramică. În urma interviurilor, Belton a aflat că pe Syal plictiseala a făcut-o să scrie, în timp ce pe Perry l-a ajutat să fie creativ. 
Şi plictiseala este, aşadar, o armă cu două tăişuri. 

Articol de Alma B

Surse: topnews.com
livescience.com 

Bbc

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu