joi, 5 mai 2016

Să citim şi dincolo de "ferestrele sufletului"

Sunt atâtea lucruri pe care nu le ştim despre noi. Clipim mecanic şi poate că puţini sunt conştienţi că facem asta de... mai bine de 10.000 de ori pe zi! Iar să îţi "odihneşti" ochii este impropriu zis, deoarece ochii nu se odihnesc niciodată. Chiar dacă muşchii şi pleoapele sunt în repaos, globii oculari se mişcă, inclusiv în timpul somnului. Pe lângă faptul că sunt foarte activi, muşchii din jurul pleoapelor au cele mai rapide reacţii dintre toţi muşchii corpului uman: au capacitatea de a se contracta în mai puţin de o sutime de secundă.


Iar când este întuneric şi facem nopţi albe, de exemplu, pupilele se dilată pentru a lăsa să treacă o cantitate cât mai mare de lumină. Pupilele se dilată însă şi în funcţie de emoţii - cum ar fi teama, bucuria intensă ori excitaţia sexuală.

Pare incredibil, dar ochiul uman poate detecta 10 milioane de nuanţe diferite! Şi este al doilea organ, ca şi complexitate, după creier. Iar oamenii de ştiinţă susţin că organele de văz contribuie la acumularea a 80% din cunoştinţele noastre şi utilizează aproximativ 50% din energia creierului. 

Ca şi date... tehnice, globul ocular cântăreşte puţin sub 30 de grame şi are un diametru de aproximativ doi centimetri. Dar, din suprafaţa sa totală, se vede numai o şesime. Restul este ascuns. 

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu