luni, 9 iulie 2018

Hormonul stresului şi criza financiară


De stres a auzit toată lumea şi l-a şi simţit, din plin chiar. În zilele noastre este aproape imposibil să te ocolească. Dar puţini asociază imediat hormonul stresului cu cortizolul, care sunt, de fapt, unul şi acelaşi lucru.


Cortizolul este un hormon secretat de glandele suprarenale, ca reacţie la momentele de stres intens, cum sunt acelea de tipul "luptă sau fugi", ajungând la cote maxime în situaţiile de incertitudine. Acest hormon pregăteşte organismul pentru acţiune secretând glucoză şi acizi graşi în sânge, suprimând, de asemenea, funcţiile corporale care nu sunt necesare pe timp de criză - cum ar fi sistemul digestiv, reproducător şi imunitar. Însă, dacă stresul devine cronic, aşa cum se întâmplă în momente de criză prelungită, nivelul ridicat de cortizol afectează capacitatea de învăţare, creşte anxietatea şi, în cele din urmă, duce la depresie.
Acest cortizol - spun cercetătorii de la Cambridge Judge Business School şi de la Institutul universitar de ştiinţe metabolice din Cambridge, Marea Britanie - ar putea fi însă responsabil şi pentru declanşara crizelor financiare majore, deoarece îi împiedică pe brokeri să ia decizii riscante în momente dificile din punct de vedere economic.
"Orice broker ştie că organismul este purtat într-o cursă de montagne russe de fluctuaţia pieţelor. Ceea ce nu ştiam până la apariţia acestui studiu era faptul că aceste schimbări fiziologice - nivelurile subclinice ale stresului de care abia suntem conştienţi - schimbă de fapt abilitatea noastră de a ne asuma riscuri", a declarat John Coates, coautor al studiului şi fost broker de instrumente financiare pe Wall Street.

Aricol de Alma Barbu

Sursa: Mediafax 

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu