joi, 5 iulie 2018

Şi bărbaţii suferă de depresie postpartum


Depresia postpartum se manifestă prin tristeţe permanentă şi pierderea interesului faţă de activităţile care înainte îţi făceau plăcere, sau incapacitatea de a desfăşura sarcinile zilnice timp de cel puţin două săptămâni. Şi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este o tulburare care afectează una din şase femei. Netratată, depresia postnatală poate dura un an sau chiar mai mult.


Dar, nu este o afecţiune specifică doar femeilor. Potrivit Dianei Ramos, profesor la clinica Universităţii Keck din California, depresia postpartum este frecvent întâlnită şi la partenerii proaspetelor mămici, în primele luni de la naştere.
E drept că, din punct de vedere fizic, bărbaţii nu trec prin experienţa unei naşteri, dar resimt o schimbare bruscă în relaţia de cuplu, în finanţele familiei şi în stilul de viaţă, ceea ce poate genera stres şi anxietate, explică specialiştii.
Aşadar, şi în cazul taţilor pot apărea simptomele specifice depresiei postnatale, ca stări de proastă dispoziţie, irascibilitate, lipsa poftei de mâncare sau a somnului. Potrivit unui studiu publicat de revista ştiinţifică "Hormones and Behavior", la care au participat 149 de cupluri din Statele Unite, dacă mama pică în depresie, şi partenerul ei are 40% şanse de a suferi de aceeaşi afecţiune.
În ceea ce priveşte depresia în general, Organizaţia Mondiala a Sănătăţii anunţa anul trecut că, la nivel global, sunt 322 de milioane de oameni care suferă de această boală. Iar unul dintre doctorii care face parte din Departamentul pentru Sănătate Mentală din cadrul OMS a avertizat încă o dată că, în acest moment, depresia este "cea mai importantă cauză ce produce dizabilităţi în lume".

Articol de Alma B

Surse: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu