miercuri, 18 mai 2016

Lacrimile – comunicare și… chimie

Lacrimi de bucurie, de dor, de furie, de durere sau pur și simplu din cauza frigului sau a fumului! Există o varietate impresionantă și totuși lacrimile au fost împărțite în trei categorii: cele bazale, care protejează ochiul și îl mențin umed, lacrimile de reflex, care îl curăță atunci când este iritat, și cele emoționale.


Surprinzător este însă că și compoziția chimică a lacrimilor diferă, în funcție de motivul pentru care plângem. Sudiile arată că lacrimile emoționale conțin neurotransmițătorul enkefalină, un analgezic natural produs în condiții de stres. De asemenea, lacrimile emoționale au mai mult mangan, o substanță ce afectează temperamentul, și mai multă prolactină, un hormon care controlează producția de lapte. Specialiștii spun că eliminarea acestor două substanțe ajută la eliberarea tensiunii și echilibrează nivelul de stres, iar după ce plânge persoana se simte mai bine.
În lacrimi există și un adevărat “medicament”. Încă de acum un secol, Alexander Fleming, laureat al premiului Nobel, a descoperit că lacrimile umane conţin proteine antiseptice numite lizozime. Oamenii de ştiinţă au încercat apoi să afle dacă ele ar putea neutraliza bacterii mai mari şi mai puternice. În urma cercetărilor, s-a constat că moleculele de lizozime prind şi mestecă rânduri de celule și distrug astfel pereţii celulari ai bacteriilor care încearcă să intre în ochi şi să îi infecteze.
Dincolo de asta însă, lacrimile reprezintă și un mijloc de comunicare. Bebelușii, de exemplu, își exprimă sentimentele și nevoile prin plâns, deoarece nu pot vorbi. Și adulții reușesc, de cele mai multe ori, să exprime anumite stări mai degrabă prin lacrimi decât prin cuvinte.
Articol de Alma B
Sursa: scienceline.org                                                                                                         

Zeenews.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu