vineri, 13 aprilie 2018

Hormonii fericirii


Serotonina este un neurotransmițător ce are efect determinant în reglarea somnului, controlul impulsurilor, reglarea poftei de mâncare, a metabolismului, dar şi contează enorm şi când vine vorba de fericire. Nu degeaba este numită şi hormonul fericirii. Reglează dispoziţia, înlătură anxietatea şi depresia şi accentuează sentimentele pozitive. Se pare că cele mai multe dintre cele 40 milioane de celule din creier sunt influenţate direct sau indirect de serotonină. Are, aşadar, "greutate".


Dopamina este un neurotansmiţător care se produce la nivelul sinapselor şi are un rol important în emoţiile şi sentimentele pozitive. Dopamina este puternic stimulată de consumul de cafeină, care acţionează asupra cortexului prefrontal. Acest neurohormon stimulează atenţia, învăţarea, creativitatea, creşte stima de sine şi îmbunătăţeşte coordonarea motorie.
Endorfinele sunt neurotransmiţători produşi de glanda noastră pituitară, secretaţi atunci când ne confruntăm cu stres, durere sau frică. Endorfinele au rol analgezic. În plus, reglează imunitatea şi dispoziţia şi funcţionează ca un medicament natural - menţin un nivel normal al tensiunii şi induc starea de relaxare. Efectul endorfinelor este însă pe termen scurt şi creează dependenţă.
Să nu uităm nici de oxitocină, care - după cum au arătat studii recente - poate schimba relaţiile sociale dintre oameni şi poate modifica inclusiv personalitatea, făcându-ne mai empatici și mai fericiţi. Oxitocina, secretată de hipotalamus, mai este numită şi hormonul fidelităţii şi este responsabilă şi pentru apariția instinctului matern și a legăturii pe care o dezvoltă bebelușii cu mamele, imediat după naștere.

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu