vineri, 6 aprilie 2018

Muzica şi limbajul au aceeaşi sursă în creier


Iniţial, Charles Darwin a lansat ideea potrivit căreia muzica şi limbajul ar trebui să corespundă aceloraşi circuite la nivelul creierului. Acum, un profesor de la o Universitate din Sydney vine cu un studiu care susţine această ipoteză.


Cercetări ce au vizat persoane care suferă de amuzie - incapacitatea de a distinge note muzicale, de a reproduce ritmul sau melodia unei bucăţi muzicale auzite - întăresc teoria că muzica şi limbajul ar fi evoluat din aceeaşi sursă, un protolimbaj muzical emoţional.
Cea mai puternică legătură dintre muzică şi limbaj ar fi că ambele implică o comunicare emoţională, prin intermediul schimbărilor în înălţimea sunetelor. În muzică, importanţa înălţimii sunetelor este evidentă, dar ea este implicată şi în comunicarea emoţiilor prin vorbire, cu ajutorul schimbărilor de intonaţie - aspect cunoscut ca „prozodia discursului".
Cercetătorii cred că abilitatea de a percepe aceste emoţii este legată de abilităţile muzicale, cele două capacităţi fiind asociate, cel puţin parţial, cu aceleaşi circuite neuronale, iar oamenii cu amuzie au anumite anomalii la nivelul ariilor cerebrale care conectează căile procesării auditive a înălţimii sunetelor şi căile descifrării emoţiilor. Descoperirea susţine aşadar teoria darwiniană conform căreia muzica şi limbajul ar fi evoluat dintr-un „protolimbaj" comun care implica toate aceste părţi şi funcţii ale creierului.
Totodată, studii anterioare arătaseră că un an de pregătire muzicală măreşte sensibilitatea copiilor la prozodia discursului, comparativ cu copii care făcuseră pregătire în alte domenii, precum teatrul.

Articol de Alma B
Sursa: abc.net.au

Te-ar putea interesa şi...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu