luni, 16 aprilie 2018

Ce sunt şi cum apar halucinaţiile


Halucinaţiile rămân, pentru mulţi, învăluite, într-o undă de mister. Dar nu sunt chiar atât de rar întâlnite precum am crede. Cercetătorii au descoperit recent că 1 din 20 de pământeni a trecut prin momente în care, treaz fiind, a văzut sau a auzit ceva ce nu există în realitate. Şi nu discutăm aici despre oameni care suferă de schizofrenie sau despre persoane care consumă droguri.


Una dintre principalele teorii formulate pe această temă arată că halucinaţiile se produc atunci când apare un "scurtcircuit" în relaţia dintre lobul frontal al creierului şi cortexul senzorial, după cum explică un expert în neuropsihologie, de la o universitate din Australia. Factori precum oboseala, stresul, tristeţea sau chiar o traumă pot fi cauze ale acestor "scurtcircuite". Cu alte cuvinte, problema apare atunci când creierul "exagerează" căutând o scurtătură.
Cercetările sugerează că halucinaţiile auditive care apar la bolnavii de schizofrenie implică un cortex auditiv superactiv, fiind vorba de partea creierului care procesează sunetul. Pacienţii cu Parkinson, în schimb, au un cortex vizual foarte activ, ceea ce generează în creierul lor imagini ale unor fiinţe sau lucruri care nu există în realitate.
Halucinaţiile nu sunt însă întotdeauna intruzive, negative, înfricoşătoare şi nu apar numai în cazul bolnavilor. Aproximativ 70% dintre persoanele sănătoase au parte de halucinaţii chiar înainte să adoarmă: li se pare de exemplu că-i strigă cineva pe nume, că sună telefonul sau că văd pe cineva la capul patului.
Un alt aspect interesant este că halucinaţiile variază în funcţie de... cultura fiecăruia. De exemplu, neurologul Oliver Sacks, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în halucinaţii, crede că o persoană irlandeză va avea vedenii cu... spiriduşi, iar una din Norvegia va vedea... troli, desi afecţiunea este identică la nivelul creierului.

Articol de Alma B

Surse: Mediafax 
hellodoctor.ro 

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu