miercuri, 4 aprilie 2018

Cu minciuna la aparat. Cum funcţionează poligraful


Într-o formă rudimentară, poligraful a fost inventat încă din anii 1900, semn că oamenii s-au străduit tot timpul să descopere mincinoşii. Dispozitivele timpurii de "detectare a minciunilor" includ o invenție din 1895 a lui Cesare Lombroso, folosită pentru a măsura tensiunea arterială a subiectului, şi un aparat din 1904 al lui Vittorio Benussi, utilizat pentru măsurarea respirației.


Un alt dispozitiv - care înregistra tensiunea arterială şi conductivitatea electrică a pielii - a fost inventat în 1921 de doctorul John Augustus Larson de la Universitatea din California şi a fost folosit pentru prima dată de către Departamentul de Poliţie din Berkeley. Leonarde Keeler, un apropiat al lui Larson, a continuat să perfecţioneze acest dispozitiv, reuşind să-l facă portabil şi să-i adauge electrozi pentru măsurarea răspunsului galvanic al pielii, în 1939. Dispozitivul său a fost cumpărat de FBI şi a servit drept prototip pentru poligraful modern.
În ziua de astăzi, se folosesc atât aparate analogice, cât şi digitale, dar modul de funcţionare este acelaşi. Poligraful măsoară tensiunea arterială, pulsul, consumul de oxigen, respiraţia şi conductivitatea pielii, prin senzori aşezaţi în anumite zone ale corpului.
Potrivit teoriei poligrafului, minciuna modifică starea emoțională, care - la rândul ei - modifică starea fiziologică. Astfel, atunci când mint, oamenii devin nervoși, iar asta se poate observa - bătăile inimii devin mai rapide, presiunea arterială crește, se schimbă ritmul respirației, apare transpirația etc.
Aparatul - numit şi detector de minciuni - funcţionează pe principiul comparaţiei. Pentru început, este necesară stabilirea unei stări "normale" fiziologice, prin intermediul unor întrebări simple, al căror răspuns este cunoscut investigatorului, apoi se vor identifica, prin comparație cu răspunsurile fiziologice la setul de întrebări relevante, stările fiziologice "deviante". Testul este compus dintr-o succesiune de întrebari din trei categorii: relevante, neutre şi de control. În total, sunt 8-12 întrebări, la care răspunsul va fi DA sau NU.
Mulţi se înreabă totuşi dacă acest aparat poate fi păcălit sau nu. Detectorul de minciuni nu este însă infailibil. "Este o idee similară cu cea în care studenţii sunt testaţi la începutul anului şi apoi la sfârşit de an pentru a se vedea ce progrese au făcut. Pe baza acestor comparaţii, examinatorii folosesc analiza statistică pentru a determina dacă cel testat minte.", a explicat, pentru Business Insider, Raymond Nelson, preşedintele Asociaţiei Poligrafilor din SUA.
În plus, pentru a întări această idee vine şi un studiu realizat de profesori de la universitatile din Kent, Magdeburg si Cambridge. Oamenii de ştiinţă spun că "centrul vinovăţiei" din creier nu este atins întotdeauna de întrebările de la testul poligraf, ceea ce poate induce în eroare organele de cercetare penală.
Poligraful este utilizat ca detector de minciuni de către Poliţie, FBI, CIA şi alte agenţii private sau de stat. Practic însă, acest dispozitiv nu identifică minciuni, ci măsoară reacţii. La fel, analiza comportamentală sau a microexpresiilor nu indică „nasul lui Pinocchio”, dar sunt elemente de incredere în detecţia minciunii.

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu