luni, 2 aprilie 2018

Emoţiile, "citite" în funcţie de nuanţa tenului


Faţa chiar este o carte deschisa prin care cei din jur te pot "citi", iar un studiu realizat în Statele Unite vine să întărească această idee. Modificările subtile ale culorii tenului "spun" multe despre emoţiile noastre şi, chiar şi atunci când acestea nu sunt înregistrate în mod conştient, stârnesc diverse sentimente în rândul persoanelor din jur.


În urma unui cercetări ample, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice culori specifice fiecărei emoţii. "Credem că aceste modele de culoare sunt determinate de schimbările subtile survenite în fluxul sanguin sau în compoziţia sângelui, declanşate de sistemul nervos central. Nu numai că suntem capabili să percepem aceste schimbări din nuanţa tenului, ci ne folosim de ele pentru a identifica în mod corect cum se simt oamenii, fie că o facem conştient sau nu", a explicat unul dintre cercetători.
Aşadar, emoţia cunoscută sub numele de "dezgust" - una dintre cele mai puternice - creează o coloraţie galben-albăstrie în jurul buzelor şi nuanţe roşii-verzui în jurul nasului şi frunţii. Coincidenţă sau nu, expresia "verde la faţă" este utilizată pentru a descrie faptul că unei persoane îi este rău. Roşul în obraji şi tâmple şi un mic punct albastru în zona bărbiei indică fericirea. Dar aceeaşi combinaţie de culori, însă cu o uşoară nuanţă roşiatică în regiunea frunţii este percepută drept "surprindere".
Cercetătorii spun că aproape fiecare emoţie umană este caracterizată de nuanţe de roşu, verde, albastru şi galben, prezente în diferite proporţii în anumite zone de pe chip. Pe baza descoperirilor, oamenii de ştiinţă au dezvoltat programe de calculator care pot identifica emoţiile umane cu o acurateţe de 90%. Iar în viitor, aceşti algoritmi ar putea contribui la crearea unor roboţi cu inteligenţă artificială care răspund şi mimează emoţii umane.

Articol de Alma B
Sursa: agerpres.ro

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu