luni, 22 mai 2017

Fumatul, ca ritual de curtare şi sprijin în comunicare

   Fumatul este un obicei vechi de când lumea. În vremuri demult apuse, era rezervat liderilor, vracilor, şamanilor, care foloseau plantele pentru a se detaşa, pentru a-şi elibera mintea şi pentru a-şi înlesni apropierea de zei.

www.facekeys.ro

În epoci mai apropiate de a noastră, atunci când o femeie scotea ţigara din geantă la un eveniment social dădea de înţeles că aşteaptă ca un bărbat să se apropie şi să îi ofere un loc. Pentru femei şi bărbaţi, ritualul aprinderii unei ţigări încă este o ocazie de a se apropia unul de celălalt - bărbatul se apleacă spre femeie, ca să îi întindă bricheta şi are astfel ocazia să o studieze mai bine. La rândul ei, femeia poate răspunde atingând mâna bărbatului, ca să îşi aprindă mai uşor ţigara. Totodată, este un prilej numai bun pentru cei doi să se privească în ochi, de la o distanţă foarte mică.
Fumatul, în cazul doamnelor, era considerat în trecut şi un element de emancipare sexuală. În anii '20, fetele tinere scandalizau societatea adoptând acest... viciu în public. Dar, "nu trebuie să uităm", spunea scriitorul Jean Cocteau, "că un pachet de ţigări, ceremonia scoaterii unei ţigări din pachet, a aprinderii ei cu o brichetă şi straniul nor de fum care ne înconjoară au sedus şi au cucerit o lume întreagă".
Psihologii au descoperit şi că există diferenţe moderate, dar semnificative între personalitatea fumătorilor şi cea a nefumătorilor. De exemplu, fumătorii tind să fie mai extrovertiţi, mai impulsivi.
În cazul persoanelor timide, care nu ştiu ce pot face cu mâinile, atunci când sunt în compania altor oameni, fumatul rezolvă problema. Le dă ceva de făcut. În plus, "bărbaţii onorabili care au o ţigară în gură au un avantaj fizic considerabil în conversaţii. Se pot opri din vorbit dacă doresc, dar pauzele făcute nu par niciodată dezagreabile, fiind alimentate de pufăitul ţigării", remarca William Thackeray, în secolul al XIX-lea.
Felul în care un fumător suflă fumul de ţigară ne oferă, de asemenea, indicii, despre personalitatea lui. Cei care suflă fumul în faţă şi îşi învăluie partenerul într-un nor tind să fie dominanţi şi agresivi. Cei care suflă fumul în sus tind să fie politicoşi şi siguri pe ei, iar cei care îl suflă în jos sunt, mai degrabă, submisivi, modeşti şi politicoşi. Persoanele care lasă fumul să iasă din colţul gurii, în lateral, par să sufere de o lipsă de încredere, iar dacă fumul iese pe nas sugerează o atitudine domninantă şi agresivă.
Să nu uităm însă că acest viciu ne şubrezeşte sănătatea. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul este răspunzător de moartea a circa șase milioane de persoane pe an la nivel global.
 
Articol de Alma B
Face Keys România
Surse:
Peter Collet - "Cartea gesturilor"
Agerpres

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu