luni, 1 mai 2017

Efectul "Pinocchio" în cazul mincinoșilor

Cu toții am auzit de băiețelul din lemn, căruia îi creștea nasul de fiecare dată când spunea o minciună. Ei bine, povestea lui Pinocchio nu rămâne doar la stadiul de poveste atunci când vine vorba despre mincinoși. Când încercăm să fabulăm, să ascundem adevărul, nasul nu crește, e drept, dar se înroșește. Nasul crește însă constant pe toată durata vieții, la fel ca și urechile, nu neapărat atunci când disimulăm.


Referitor la... efectul Pinocchio, psihologii au făcut studii și au descoperit aspecte interesante. De exemplu, un grup de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania, a identificat, cu ajutorul camerelor termografice, o serie de legături între starea mentală și temperatura corpului și a constatat că, atunci când o persoană minte, nasul ei și regiunea din jurul colțurilor interioare ale ochilor încep să se încălzească, iar un element al creierului, numit "insula", se activează.
Insula este o componentă a sistemului de recompensă din creier. Devine activă doar când experimentăm sentimente reale (denumite "qualias") și este implicată şi în detectarea şi reglarea temperaturii corpului. Cu cât este mai activă insula, cu cât mai puternic este sentimentul, cu atât mai mult scade temperatura, şi invers, afirmă cercetătorii spanioli. Iată și sâmburele de adevăr științific pentru vorba - "am mâinile reci, sunt sincer".
Ați observat, probabil, că atunci când cineva minte, își atinge nasul cu degetul sau cu mâna, se trage de nas ori se scarpină - tocmai pentru că acea zonă este puternic vascularizată și temperatura crește. Poate, dacă sunteți extrem de atenți, veți constata că nasul și părțile obrazului care se află foarte aproape de nas și ochi se înroșesc ușor sau se pătează. Altfel spus, respectivul este... îmbujorat. În același timp, pot deveni brusc vizibile și vene proeminente pe frunte. Acestea se măresc din cauza tensiunii arteriale și a fluxului sangvin crescut.
Rareori utilizată până acum în cercetările în psihologie, termografia foloseşte camere special adaptate pentru a detecta radiaţiile infraroşii, reproducând imagini ale obiectelor bazate pe profilul termic. Dezvoltate în Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, camerele termografice sunt folosite în prezent în scopuri diverse, precum măsurarea pierderii de energie în clădiri, indicarea bolilor respiratorii la bovine sau a turbării la ratoni. Termografia poate fi aplicată şi pentru determinarea tiparelor de grăsime ale corpului, procedeu foarte util pentru programele de pierdere în greutate şi de antrenament. Se mai poate folosi şi pentru constatarea temperaturii corpului la pacienţii bolnavi de anorexie. Dar, poate fi folosită şi pentru evaluarea emoţiilor şi identificarea molipsirii emoţionale. De exemplu, când o persoană cu un grad ridicat de empatie vede pe altcineva suferind, se molipsește de durerea acestuia, ducând la ceșterea temperaturii în antebraţe.


Unii mint mai prost, alții se pricep foarte bine la asta. Cercetările arătă însă că oamenii, fără pregătire în acest sens, detectează aproximativ 56% din minciunile la care sunt expuși.

Articol de Alma B
Sursa: dailymail.co.uk

Te-ar putea interesa şi ...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu