miercuri, 10 mai 2017

Efectele înjurăturilor asupra creierului

Nu e frumos să înjuri, asta ştim încă de mici, şi ar trebui să fim şi mai conştienţi de asta când suntem adulţi. Ne scapă totuşi - unora, e drept, foarte rar, altora chiar des - formule mai nelalocul lor în special atunci când ne enervăm sau vrem să ne exprimăm furia ori neputinţa. De exemplu, când nu reuşim să deschidem un borcan sau când urcăm pe munte şi ne împiedicăm atunci când ne e lumea mai dragă... Ori când ne apropiem să încheiem o sarcină dificilă şi, chiar înainte să terminăm, apare o eroare.


E clar că, dacă mai este cineva de faţă, cei din jur nu sunt cei mai încântaţi. Aşadar, reacţia nu poate fi una pozitivă. Dar, ce efecte au aceste expresii asupra creierului nostru?
Un nou studiu arată că înjurăturile, folosite cu moderaţie, te pot face mai puternic. O înjurătură poate fi o modalitate de a te ajuta să te descărci emoţional şi să depăşeşti o situaţie stresantă ori una în care depui un efort fizic. Psihologii de la Universitatea Keele, Marea Britanie, au realizat teste în care unora dintre participanţi li s-a cerut să folosească o înjurătură, înainte de a începe un exerciţiu fizic intens sau după un antrenament la sală. În ambele situaţii, au descoperit că un cuvânt "tare" a îmbunătăţit serios performanţa acestora, comparativ cu cei care au folosit cuvinte neutre.
Un studiu anterior arătase că înjurăturile cresc rezistenţa la durere, ceea ce poate explica de ce mulţi oameni se trezesc înjurând atunci când se rănesc. "Un motiv posibil ar fi că în momentul în care înjură este stimulat sistemul nervos simpatic al individului, cel care ajută inima atunci când respectivul se află în pericol.", a explicat doctorul Richard Stephens, de la Universitatea Keele, care a condus ambele echipe de cercetători.
Însă unii înjură şi pentru a relaţiona social - să pară mai interesanţi, să iasă în evidenţă, să ascundă o anumită timiditate. Nu în ultimul rând, sunt şi persoane care s-au obişnuit aşa şi au căpătat un... tic verbal, deloc delicat!

Articol de Alma B
Sursa: Mediafax

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu