joi, 14 aprilie 2016

Între ştiinţă şi spiritualitate – glanda pineală

Cu formă de con şi de mărimea unui bob de mazăre, localizată în centrul creierului, glanda pineală trezeşte un interes foarte mare în zilele noastre. Pentru mulţi căutători în ale spiritualităţii, este “tronul sufletului” sau “al treilea ochi”. Este descrisă ca partea corpului care acţionează ca o antenă spirituală, conectându-ne cu lumea non fizică, cu nivelurile spirituale ale existenţei noastre. Pentru oamenii de ştiinţă, care privesc strict materialist, este o glandă endocrină responsabilă de secreţia hormonului melatonină, hormon care - printre altele - este responsabil şi de reglarea ciclurilor circadiene. De calitatea somnului sau, mai bine spus, de cantitatea de melatonină secretată, depinde felul în care ne simţim şi gândim în fiecare zi.  

Această mică parte a corpului uman este subiectul multor discuţii şi dezbateri şi multă lume crede că, prin detoxifierea, decalcifierea, defluorizarea ei, se pot atinge stări de conştienţă spirituală şi de experimentare profundă şi clară a spiritualităţii. Descartes a definit această glandă ca fiind “principalul loc al sufletului”.

De partea cealaltă, cei care neagă existenţa unei dimensiuni spirituale a vieţii apelează la cartea conform căreia nu există nicio dovadă care să arate legătura dintre o glandă din organismul uman şi experienţele spirituale. Totuşi, mulţi oameni care şi-au dezvoltat, în decursul timpului, aptitudinea de a conştientiza şi de reflecta, necesare pentru conexiunea corectă cu esenţa spirituală umană, au declarat că anumite lucruri se întâmplă în această zonă. Printre ele, viziuni, gânduri intuitive, vibraţii, rezonanţă armonică a anumitor sunete sau diverse fenomene mistice.


În timp ce dezbaterile dintre adepţii ştiinţei materialiste şi cei ai spiritualităţii totale continuă, asupra glandei pineale îşi apleacă atenţia ambele tabere. Şi unii, şi alţii fac paşi importanţi în direcţia explicării faptului că oamenii sunt şi fiinţe spirituale, capabile să aibă experienţe psihologice care nu se înscriu în tiparele cercetărilor ştiinţifice moderne.

Deşi experienţa spirituală umană presupune mai mult decât a avea o glandă pineală decalcifiată şi detoxifiată, în cultura modernă această glandă are o însemnătate specială, deoarece oamenii caută orice metodă sau tehnică ce îi pot ajuta să se (re)conecteze cu divinitatea. Dincolo de acestea, “activarea” glandei pineale este foarte benefică în reglarea stării emoţionale, a somnului şi a nivelului de energie. Iată câteva exerciţii pentru îmbunătăţirea funcţiilor glandei pinele:
-Staţi la Soare – lumina stimulează glanda inelă să producă serotonină şi stimulează mintea. Orice expunere la lumină are drept rezultat producerea de serotonină, numită şi hormonul fericirii, neurotransmiţător responsabil cu starea noastră şi cu nivelul de energie. Este bine să evităm orice sursă de lumină în timpul nopţii, pentru a lăsa glanda pineală să producă melatonina, responabilă de suprimarea serotoninei.
-Dormiţi în întuneric – întunericul complet asigură o producţie suficientă de melatonină, lucru care ridică nivelul calităţii somnului. Orice sursă de lumină din dormitor afectează buna funcţionare a glandei pineale şi face somnul să fie mai puţin odihnitor.
-Privitul spre Soare – este o metodă controversată de activare a glandei pineale şi nu o voi descrie aici pentru că nu există dovezi că ea ar funcţiona şi nici că este sigură pentru sănătate. Mai multe detalii desprea ea găsiţi însă pe net (Sun gazing).
- Meditaţia – glanda pineală răspunde la semnale bioelectrice de lumină şi întuneric. Meditaţia activează această energie bioelectrică, iar prin practică poate fi direcţionată catre glanda pineală, ce reacţionează foarte uşor la acest stimul.  

Mai jos aveţi câteva întrebări legate de glanda pineală, care sper să vă aducă mai aproape de găsirea propriului adevăr. Vă rog să ţineţi mine însă cuvinele lui Marcus Aurelius “Tot ce auziţi este doar o opinie, nu un fapt, iar tot ce vedeţi este doar o perspectivă, nu adevărul.”
- Este glanda pineală un atribut evolutiv? Este un al treilea ochi fizic, ce s-a retras în timpul evoluţiei către centrul creierului şi şi-a schimbat funcţia din aceea de a capta lumina în cea de a regla ciclurile zi-noapte în funcţie de înformaţiile primite de la ochii fizici rămaşi?
- De ce, în stările vizionare induse, oamenii se concentrează exact asupra acestei zone din centrul creierului?
- Dacă nu există nicio conexiune între glanda pineală şi spiritualitate, de ce, conform practicilor şi tradiţiilor străvechi hinduse, chakra Ajna este localizată fix în acest loc?
- De ce, de secole, este considerată “ochiul minţii” sau intuiţia sau asociatc cu acestea?
- Există o legătură între glanda pinelă (care are formă de con) şi statuia din bronz în formă de con, numită Pigna, aflată în Vatican?
- Produce glanda pinelă dimetiltriptamina (DMT), folosită şi în medicina tradiţională amazoniană (Ayahuasca) şi responsabilă de viziuni incredibile?
- Este adevărat că dimetiltriptamina este eliberată în cantităţi foarte mari de glanda pineală atunci când o persoană moare sau când se află în moarte clinică?
- De ce Ochiul lui Horus din Egiptul Antic arată ca secţiunea mediană prin creierul uman şi centrată asupra talamusului şi a glandei pineale?
- De ce este glanda pineala singura parte a corpului uman care se calcifică şi se solidifică odată cu trecerea timpului?
- Dacă glanda pineală nu are efect asupra conştiinţei, de ce, la cei care suferă de boala Alzheimer sau demenţă, este mult mai calcifiată decât în alte cazuri? Ambele boli fac oamenii să pară deconectaţi de “lumea reală”.
- De ce, în urma curelor de detoxifiere ale glandei pineale, oamenii susţin că au experienţe spirituale mai puternice?
-  De ce, în urma curelor de decalcifiere, oamenii îşi amintesc mai uşor visele?

Deşi răspunsurile la aceste întrebări pot avea implicaţii profunde şi ele ar fi mai potrivite în mediile ştiinţifice sau filozofice, rolul acestor întrebări este de a extinde nivelul de conştientizare al tuturor şi de (re)conectare dintre trup, minte şi suflet.

Articol de Alex B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu