luni, 25 aprilie 2016

Cocktailul carieră, succes, fericire

Drumul spre putere şi o carieră de suces nu este întotdeauna şi cel spre fericire! Femeile care dețin funcții de conducere sunt mai deprimate decât bărbații aflați pe posturi similare, arată un studiu realizat de cercetătorii americani. Analiza a vizat un eşantion de 2.800 de persoane, femei şi bărbaţi, de vârstă mijlocie. 
Autorii studiului au remarcat că bărbaţii decid mai uşor decât femeile când trebuie să înceapă şi să încheie munca. Şi sunt mai puţin monitorizaţi de superiorii lor. Femeile director se confruntă însă cu tensiuni interpersonale, interacţiuni sociale negative, stereotipuri, prejudecăţi, izolare socială şi rezistenţă din partea subalternilor, colegilor şi superiorilor. Iar atunci când femeile adoptă comportamente tradiţional masculine în calitate de lideri, sunt adeseori criticate că şi-au pierdut feminitatea. Cu toate acestea, colegii lor nu cred că femeile ar fi lideri buni atunci când văd în ele doar caracteristici feminine. 


În ceea ce priveşte capitolul greutate - adică siluetă - femeile cu funcții de conducere par să slăbească, arată un studiu al britanicilor. Constatarea vine în urma unei analize a datelor statistice din perioada 1997 – 2008,   cu privire la persoanele obeze. 
Specialiştii sunt de parere că această tendință a apărut deoarece o femeie care ocupă o funcție de conducere este mai aspru criticată decât dacă ar fi o simplă angajată. 
O altă explicație este că, în rândul femeilor, se pune uneori un accent mai mare pe aspectul fizic decât asupra competențelor sale profesionale, lucru ce nu este întâlnit şi în rândul bărbaților. 
În România, statisticile arată că 60% din persoanele cu studii superioare sunt femei. Dar, femeile sunt minoritare în  funcţii de conducere. 

Articol de Alma B

Sursa: bbc.com

Dailymail.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu