marți, 26 aprilie 2016

Alzheimerul, o boală perfidă, care aruncă oamenii în uitare

Este frustrant atunci când nu mai ştii unde ai pus un anumit lucru, dar devine dureros atunci când nu reuşeşti să îți mai aduci aminte părți din propria viață sau, mai grav, cine sunt cei din familia ta, să nu mai recunoşti copii, rude, prieteni dragi, să devii un străin înconjurat de străini în propria ta lume. De ce? Din ce cauză? Sunt întrebările care îi macină pe cei care se confruntă cu astfel de probleme. Un studiu recent, realizat de cercetătorii canadieni, arată că Alzheimerul - o boală neurodegenerativă progresivă - afectează nu doar atenția, percepția şi memoria unei persoane, ci şi abilitatea de a recunoaşte feţe. Aşadar, omul pe care bolnavul îl ştie de o viață devine un necunoscut... Studiul se bazează pe ideea că fiinţele umane au capacitatea de a identifica rapid pe cineva, văzându-i chipul într-o imagine. Astfel, cercetătorii de la Universitatea din Montreal au descoperit că Alzheimerul afectează percepţia holistică.  Echipa de oameni de ştiință a comparat două grupuri de persoane în vârstă, unele care aveau Alzheimer, altele sănătoase. Subiecții au privit imagini cu fețe şi maşini, fie în poziție normală, fie cu susul în jos. 
Dacă pozele aşezate invers au fost recunoscute uşor, lucrurile au stat diferit în cazul imaginilor aflate în poziție normală. „În cazul imaginilor aşezate normal, oamenii cu Alzheimer s-au mişcat mai încet şi au făcut mai multe greşeli decât indivizii sănătoşi”, a explicat medicul Sven Joubert, unul dintre autorii studiului.  Medicul a adăugat că bolnavii de Alzheimer care au participat la studiu au identificat cu uşurinţă maşinile, care nu necesită percepţie holistică. Acest lucru sugerează că boala cauzează probleme mai mari în ceea ce priveşte recunoaşterea feţelor. 
Nu trebuie neglijată deloc gândirea pozitivă. Este o regulă valabilă întotdeauna, mai ales în astfel de cazuri. Un studiu coordonat de Şcoala de Sănătate Publică Yale a dezvăluit că persoanele care au gânduri negative în privinţa înaintării în vârstă au mai multe şanse să sufere schimbări la nivelul creierului, asociate cu boala Alzheimer. Cercetarea a analizat investigaţiile RMN pentru persoane sănătoase şi a demonstrat că, la participanţii care aveau idei negative despre bătrâneţe, hipocampusul (regiunea creierului responsabilă pentru memorie) tinde să fie mai mic. Volumul hipocampusului (supranumit "centrul memoriei") tinde să fie mai mic la persoanele afectate de demenţă sau boala Alzheimer. 
Între 5 şi 10% din populaţia cu vârsta de peste 65 de ani suferă de Alzheimer. Şi, aproximativ jumătate dintre seniorii cu vârste peste 85 de ani suferă de această boală. Deoarece femeile tind să trăiască mai mult decât bărbaţii, numărul femeilor afectate de Alzheimer este mai mare decât cel al  bărbaţilor.  


La nivel mondial, data de 21 Septembrie a fost declarată Zi mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer. 

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu