marți, 5 aprilie 2016

Buzele “vorbesc” despre tine, fără să spui nimic

V-aţi întrebat, măcar o dată, ce pot spune buzele despre voi? Sau de ce percepem oamenii cu buzele pline ca fiind mai senzuali? Iată câteva aspecte interesante despre buze, care v-ar putea intriga.
Grosimea normală a buzelor umane, acolo unde nu s-a intervenit chirurgical sau nu există o cauză patologică, variază între 0.3 şi 2.2 cm. În condiţii normale, buzele ating volumul maxim la începutul vieţii adulte, atunci când persoana trece prin cea mai fertilă perioadă a vieţii. De obicei, grosimea buzelor este o trăsătură genetică, dar există şi excepţii, când grosimea lor este controlată de personalitate, modul de comportament şi mediu.
Pe coperta niciunei reviste nu veţi vedea fotomodele cu buze subţiri. V-aţi întrebat de ce?
Au fost făcute numeroase studii pe această temă. Unul dintre ele, citat de BBC şi realizat pe un eşantion de 250 de femei, a arătat că buzele mai cărnoase pot crea impresia unei persoane mai tinere decât în realitate. Participanţii la studiu au scăzut între 2 şi 5 ani din vârsta femeilor cu buze mai pline, şi au adăugat chiar şi 6 ani la vârsta reală a celor cu buze mai subţiri.

În fizionomie şi în comunicarea nonverbală, buzele au un rol important, fiind al treilea element facial la care ne uităm, inconştient, atunci când vorbim cu cineva. În  folclorul multor popoare, sunt asociate cu senzualitatea, dar şi cu felul oamenilor de a vorbi. În practicile tradiţionale de interpretare a stării de sănătate pe baza trăsăturilor faciale, culoarea buzelor are şi ea o mare însemnătate, având - printre altele - legătură şi cu sistemul circulator. Inconştient, oamenii asociază buzele viu colorate cu o stare de sănătate bună. Dar, nu e tot. S-a constatat că, atunci când oamenii sunt excitaţi, gata de un raport intim, fluxul sangvin creşte la nivelul buzelor, iar culoarea acestora devine mai intensă. Tot inconştient, pentru a atrage potenţialii parteneri, femeile au început să îşi coloreze buzele în tonuri din ce în ce mai aprinse. Din păcate, până nu demult, acesta era un obicei strict feminin.
Buzele nu spun însă doar atât. Pentru că le muşcăm, le ţuguiem, le împingem în faţă ori le atingem cu limba, ele trădează multe aspecte ale personalităţii noastre şi ale lucrurilor care ne trec prin minte sau ale celor pe care urmează să le facem.
Articol de Alex B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu