miercuri, 20 aprilie 2016

Sănătate pentru creier, în farfurie

Pregătirile pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos ar putea începe cu o plimbare - pe jos - până la piață. Nu ezitați să vă opriți în fața tarabelor cu leurdă. Această plantă conţine vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu şi proteine - o adevărată colecție de vitamine şi minerale într-o singură legătură de verdeață. Nu doar că ajută enorm organismul să se mențină în parametrii optimi, dar este benefică şi în tratarea insomniei, stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi de anxietate. Mai mult, leurda consumată regulat poate duce la prevenirea bolii Alzheimer, dar şi a demenței şi stimulează memoria şi puterea de concentrare. 


Spanacul este, de asemenea, o minune. Este bogat în fier, calciu, magneziu, acid folic, vitamine precum A, C şi K. Şi, potrivit studiilor, ajută la stimularea funcţiilor creierului. 
Spanacul și alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar putea preveni pericolul degenerării neuronale, până la demență, susțin cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago. Aceştia au evaluat anual dieta și capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane, cu o vârstă medie de 81 de ani, pe o perioadă de doi până la 10 ani, scrie telegraph.co.uk. Cei care au mâncat legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac și varză creață, o dată sau de două ori pe zi, au înregistrat un declin cognitiv semnificativ mai mic decât cei care nu au avut acest obicei alimentar, chiar și atunci când au fost luați în considerare și alți factori, cum sunt educația, exercițiile fizice și istoricul familial de demență. Aşadar, nu ocoliți nici varza creață
Şi, tot la capitolul verde şi de... neratat se încadrează şi mazărea, bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare. Iar broccoli - o sursă foarte bună de vitamina C, vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina A şi vitamina B6 - stimulează viteza de procesare a informațiilor. 
Morcovii sunt şi ei pe listă. Au betacaroten, care se comportă ca un antioxidant şi protejează organismul împotriva degradării celulare. Nu uităm nici de miraculosul ghimbir. Fiind bogat în potasiu şi mangan, creşte imunitatea şi, mai mult, consumat regulat, încetineşte evoluția bolilor neuro-degenerative. 
Iar somonul, dincolo de faptul că este gustos, este bogat în  proteine şi Omega-3 şi este dovedit ştiințific că reduce riscul de apariţie a bolii Alzheimer. Stridiile şi sardinele ajută şi ele. Au vitamina B12, care relaxează sistemul nervos, ceea ce va duce la o mai mare claritate în gândire. 
Nucile sunt o altă comoară în farfuria omului. Sunt pline de elemente anti-inflamatoare, bune pentru  inimă şi creier. Conțin acid alfa-linoleic, ce face sângele să circule mai bine şi, astfel, creierul este mai bine oxigenat. Iar migdalele, datorită conținutului mare de acizi graşi  Omega 6 şi fosfor, contribuie substanțial la dezvoltarea şi funcționarea optimă a creierului. De asemenea, importantă este şi acțiunea antidepresivă a triptofanului, un aminoacid esențial pentru creier, aflat în compoziția migdalelor
Caisele reprezintă un alt izvor de energie. Conțin un cocktail de minerale ce stimulează neuronii. Afinele şi avocado sunt, de asemenea, recomandate de specialişti pentru o memorie de invidiat. Iar pepenele roşu - datorită conținutului ridicat de vitamina B6 - este benefic în producerea unor substanțe precum serotonina, melatonina şi dopamina, cu rol în combaterea depresiei, anxietății şi insomniei. 
Şi, nu vă gândiți la cafea doar ca la o plăcere vinovată! Cafeina stimulează acuitatea mentală şi reprezintă o doză de energie. În  plus, cafeaua are şi antioxidanți, care ajută creierul să rămână alert. Desigur, atâta timp cât păstrăm măsura. 
Meniul e gata! Poftă bună la sănătate! 

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu