Pregătirile pentru o minte sănătoasă într-un corp sănătos ar putea
începe cu o plimbare - pe jos - până la piață. Nu ezitați să vă opriți în fața
tarabelor cu leurdă. Această plantă conţine vitaminele A şi C, vitamine din
complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu şi
proteine - o adevărată colecție de vitamine şi minerale într-o singură legătură
de verdeață. Nu doar că ajută enorm organismul să se mențină în parametrii
optimi, dar este benefică şi în tratarea insomniei, stimulează capacitatea de
memorare, combate momentele de lapsus, stările depresive şi de anxietate. Mai
mult, leurda consumată regulat poate duce la prevenirea bolii Alzheimer, dar şi
a demenței şi stimulează memoria şi puterea de concentrare.
Spanacul este, de asemenea, o minune. Este bogat în fier, calciu,
magneziu, acid folic, vitamine precum A, C şi K. Şi, potrivit studiilor,
ajută la stimularea funcţiilor creierului.
Spanacul și alte legume cu frunze verzi, consumate zilnic, ar
putea preveni pericolul degenerării neuronale, până la demență, susțin
cercetătorii de la Universitatea Rush din Chicago. Aceştia au evaluat anual
dieta și capacitatea mentală a aproximativ 950 de persoane, cu o vârstă medie
de 81 de ani, pe o perioadă de doi până la 10 ani, scrie telegraph.co.uk. Cei
care au mâncat legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac și varză creață, o dată
sau de două ori pe zi, au înregistrat un declin cognitiv semnificativ mai mic
decât cei care nu au avut acest obicei alimentar, chiar și atunci când au fost
luați în considerare și alți factori, cum sunt educația, exercițiile fizice și
istoricul familial de demență. Aşadar, nu ocoliți nici varza creață!
Şi, tot la capitolul verde şi de... neratat se încadrează şi
mazărea, bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare. Iar broccoli -
o sursă foarte bună de vitamina C, vitamina K, magneziu, calciu, fier, vitamina
A şi vitamina B6 - stimulează viteza de procesare a informațiilor.
Morcovii sunt şi ei pe listă. Au betacaroten, care se
comportă ca un antioxidant şi protejează organismul împotriva degradării
celulare. Nu uităm nici de miraculosul ghimbir. Fiind bogat în potasiu şi
mangan, creşte imunitatea şi, mai mult, consumat regulat, încetineşte evoluția
bolilor neuro-degenerative.
Iar somonul, dincolo de faptul că este gustos, este bogat în
proteine şi Omega-3 şi este dovedit ştiințific că reduce riscul de apariţie
a bolii Alzheimer. Stridiile şi sardinele ajută şi ele. Au vitamina B12, care
relaxează sistemul nervos, ceea ce va duce la o mai mare claritate în
gândire.
Nucile sunt o altă comoară în farfuria omului. Sunt pline de
elemente anti-inflamatoare, bune pentru inimă şi creier. Conțin acid
alfa-linoleic, ce face sângele să circule mai bine şi, astfel, creierul este
mai bine oxigenat. Iar migdalele, datorită conținutului mare de acizi graşi
Omega 6 şi fosfor, contribuie substanțial la dezvoltarea şi funcționarea
optimă a creierului. De asemenea, importantă este şi acțiunea antidepresivă a
triptofanului, un aminoacid esențial pentru creier, aflat în compoziția migdalelor.
Caisele reprezintă un alt izvor de energie. Conțin un cocktail de
minerale ce stimulează neuronii. Afinele şi avocado sunt, de asemenea,
recomandate de specialişti pentru o memorie de invidiat. Iar pepenele roşu -
datorită conținutului ridicat de vitamina B6 - este benefic în producerea unor
substanțe precum serotonina, melatonina şi dopamina, cu rol în combaterea
depresiei, anxietății şi insomniei.
Şi, nu vă gândiți la cafea doar ca la o plăcere vinovată! Cafeina
stimulează acuitatea mentală şi reprezintă o doză de energie. În plus,
cafeaua are şi antioxidanți, care ajută creierul să rămână alert. Desigur,
atâta timp cât păstrăm măsura.
Meniul e gata! Poftă bună la sănătate!
Articol de Alma B
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu