luni, 4 aprilie 2016

Citim feţe de mici

Citim, se pare, fețe, încă din primele luni de viață. Un studiu recent arată că, pentru a învăța să vorbească, bebeluşii nu doar ascultă vocile celor din jur, ci sunt şi foarte atenți la gura lor şi "citesc" pe buze.  
Cercetătorii de la Florida Atlantic University, din Statele Unite, au realizat un studiu şi au ajuns la concluzia că, în jurul vârstei de 6 luni, copiii îi observă cu atenție pe cei din jur şi învață cum să îşi modeleze buzele pentru a emite sunetele pe care le aud de la ceilalți oameni atunci când aceştia vorbesc. Specialiştii spun că procesul este unul rapid şi cei mici au nevoie de doar câteva luni ca să deprindă mişcările buzelor. După vârsta de 1 an, şi-au însuşit deja mişcările şi îi privesc din nou în ochi pe ceilalți, cu excepția cazurilor în care aud sunete nefamiliare. Atunci, îşi concentrează din nou atenția asupra buzelor, pentru a putea învăța cum să reproducă sunetele respective. 


Cercetarea a fost făcută pe 180 de copii, la vârsta de 4, 6, 8, 10, şi 12 luni. Bebeluşilor le-au fost arătate materiale filmate, în care apărea un adult care vorbea în engleză, apoi în spaniolă. Asta în condițiile în care toți copiii proveneau din familii în care se vorbea engleza. Un dispozitiv, fixat pe capul bebeluşilor cu o bentiță, le-a permis specialiştilor să observe încotro îşi îndreptau cei mici privirea. Astfel, atunci când li se vorbea în engleză, copiii de 4 luni priveau tot timpul în ochii vorbitorului, cei de 6 erau atenți atât la ochi, cât şi la buze, iar cei de 8 şi de 10 luni se uitau în special la gură. În cazul celor de 12 luni, atenția se îndrepta din nou la ochii celui care vorbeşte. Dar, dacă persoana respectivă se exprima în spaniolă, o limbă care nu le era familiară celor mici, chiar şi cei de 12 luni priveau la buzele acesteia, indicând faptul că aveau nevoie de informații suprimentare, ca să învețe noile sunete.  
Cercetătorii vin şi cu o veste liniştitoare pentru părinții ai căror copii vorbesc mai târziu. O analiză pe termen lung a arătat că, la vârsta de 5 ani, aceşti copii nu au mai multe probleme emoționale sau comportamentale decât alții de vârsta lor, atâta timp cât se dezvoltă normal din celelalte puncte de vedere. 
Pe de altă parte, un alt studiu arată că un bebeluş reacționează mult mai bine atunci când un adult îi cântă, decât atunci când îi vorbeşte. Cel mic va fi de două ori mai calm.

Articol de Alma B 

Sursa:
-         descopera.ro 
-         nytimes.com 

-         medicalexpres.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu