miercuri, 9 mai 2018

Tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară este o boală care afectează mai mulţi oameni decât am crede - aproximativ 1% dintre adulţi. Şi, ca orice afecţiune, nu alege. Sunt şi multe vedete de la Hollywood care au primit acest diagnostic, iar unele dintre ele chiar au avut puterea să vorbească deschis, în faţa publicului despre această problemă.


Catherine Zeta Jones, Johnny Depp, Jim Carrey sau Ben Stiller sunt doar câteva dintre celebrităţile care suferă de tulburare bipolară. Interesant este şi că, potrivit unor studii, actorii sunt mai predispuși să dezvolte tulburări mentale, ca bipolaritatea, dar asta ar constitui, totuși, un atu pentru meseria lor. Şi tot mai mulți psihologi și psihiatri sunt de acord că nebunia și creativitatea sunt strâns legate între ele.
Ce este însă tulburarea bipolară? Este definită ca o boală maniaco-depresivă, caracterizată prin schimbări extreme de dispoziţie, de la depresii severe până la episoade maniace, în cursul cărora bolnavii tind să aibă o dispoziţie euforică, să fie hiperactivi, agitaţi şi fără să simtă nevoia de somn. De asemenea, persoanele care suferă de această tulburare sunt frecvent triste, se simt fără speranţă şi au un nivel scăzut de energie. Sau trec la extrema cealaltă şi debordează de bucurie.
Cum apare? Una dintre principalele teorii este că substanţele chimice din creier fluctuează anormal, iar atunci când nivelurile anumitor substanţe devin prea mari, persoana dezvoltă stările maniacale. Atunci când nivelurile sunt scăzute, individul experimentează depresia. În majoritatea cazurilor, boala este însă ereditară.
Tulburarea bipolară debutează între 25 şi 45 de ani. Mai rar, poate începe înainte de 20 de ani sau după 50.

Articol de Alma B

Surse: Agerpres 
Mediafax

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu