miercuri, 30 mai 2018

Psihologia manipulării. Principiul consecvenţei


V-aţi întrebat vreodată de ce pariorii nu se opresc din jocul periculos, care îi atrage în acel carusel al dependenţei? Sau de ce, uneori, perseverăm în anumite aspecte ale vieţii, chiar dacă nu... excelente?


Este o "armă" obişnuită în arsenalul influenţei sociale şi se numeşte... consecvenţă, după cum au descoperit doi psihologi canadieni, în anul 1968, în urma unui studiu. De pildă, imediat după ce au pariat, pariorii de la cursele de cai au fost mai încrezători în șansele de câștig ale calului lor decât înainte de a pune biletul. Cu toate că nimic din șansele acestuia nu se schimbă între timp, perspectivele se îmbunătățesc în mintea pariorului în mod semnificativ, imediat ce a cumpărat biletul.
Este vorba despre dorința de a fi consecvenți în dorințele noastre și de a apărea ca atare. Din momentul în care am optat pentru ceva sau am adoptat o atitudine, vom avea de-a face cu diverse presiuni de ordin personal și interpersonal menite să ne determine să urmăm respectiva opțiune. Pur și simplu, ne convingem că am făcut cea mai bună alegere și că, fără îndoială, ne simțim bine cu ea.
Ce anume face consecvența atât de motivantă? Fără consecvență, viețile noastre ar fi complicate și dezordonate. Persoana inconsecventă este percepută drept confuză, duplicitară. În schimb, cea consecventă este asociată cu o personalitate și un intelect puternice și reprezintă stabilitate și onestitate.
Şi nu e tot. Consecvența e strâns legată şi de promisiuni. Psihologii spun că, dacă o persoană este convinsă să facă o promisiune fermă, atunci consecvența o va motiva să se țină de cuvânt.
Atenţie însă, această consecvenţă poate avea... două tăişuri. Ne permite și luxul de a nu mai fi nevoiți să ne concentrăm prea tare asupra unei teme asupra căreia am luat deja o decizie. Această metodă convenabilă și comodă ne oferă soluția pentru a trata fără prea multă implicare dificultățile unei vieți cotidiene care ne solicită un consum foarte mare de energie. Şi riscăm să devenim uneori superficiali.

Articol de Alma B

Sursa: Robert B. Cialdini - "Psihologia manipulării"

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu