vineri, 18 mai 2018

Hipertimesia - sindromul super-memoriei sau boala lui Scofield, din "Prison Break"


Este frustrant atunci când uiţi tot felul de întâmplări sau detalii, dar poate fi împovărător şi să ţii minte chiar totul. Un exemplu grăitor este cel al faimosului personaj din "Prison Break" - Michael Scofield, care suferea de această afecţiune şi părea că are puteri supranaturale.


 Nu este însă doar scenariu de film. Primul caz de hipertimesie a fost constatat de trei cercetători de la Universitatea California, Irvine, în urmă cu 12 ani.
 Hipertimesia - sau "memoria autobiografică superioară" - înseamnă să ai o memorie excepţională. Indivizii cu hipertimesie își pot aduce aminte aproape fiecare zi din viața lor în cele mai mici detalii, precum și evenimentele publice cu semnificație personală pentru ei. Iar asta se petrece fără ezitări și fără efort conștient.
 Cum arată creierul unui om diagnosticat cu acest sindrom? O analiză făcută cu ajutorul rezonanţei magnetice a arătat că două arii cerebrale prezintă aspecte aparte: nucleul caudat şi lobul temporal au dimensiuni mai mari la persoanele cu hipertimesie, comparativ cu oamenii obişnuiţi. În lobul temporal, regiunea hipocampului este asociată cu codificarea memoriei evenimentelor şi a faptelor, în timp ce cortexul temporal este asociat cu stocarea amintirilor astfel formate. În schimb, nucleul caudat este implicat în memoria procedurală, care ţine de ceea ce face persoana respectivă şi în special de formarea automatismelor, a tabieturilor.
 Specialiştii de la Universitatea California, Irvine, care au studiat un caz concret de hipertisemie, au emis ipoteza că sindromul ar putea veni dintr-o funcţionare deficitară a unui circuit cerebral specific - circuitul frontostriatal - despre care se ştie că are un rol esenţial în tulburările de neurodezvoltare.
 Jill Price este primul caz studiat cu mijloace ştiinţifice moderne - în 2006. Jill Price, o americană născută în 1965, îşi aminteşte şi poate povesti amănunţit cum s-a desfăşurat fiecare zi a vieţii ei, începând de la vârsta de 14 ani.
Un caz la fel de celebru este Marilu Henner, o cunoscută actriţă americană, care a jucat în serialul de comedie "Taxi", înzestrată şi ea cu hipertimesie. Datorită acestui "dar" neobişnuit, ea a lucrat şi pe post de consultant în echipa care a realizat serialul "Unforgettable" - "Memorie perfectă". Filmul a adus-o în prim plan pe Carrie Wells, detectiv, care se foloseşte de hipertimesia de care suferă pentru a soluţiona diverse crime. Capacitatea ei de a-şi aminti nenumărate amănunte - unele aparent fără semnificaţie - din zilele în care au fost comise faptele o aduce mereu pe urmele asasinului şi ajută la prinderea lui.
 Este important însă să se facă o diferenţă între persoanele care au hipertimesie și cele cu alte forme de memorie excepțională care, în general, folosesc mnemotehnici sau alte strategii pentru a ţine minte informații.
În plus, spun specialiştii în neuroştiinţe, nu trebuie să uităm că, totuşi, capacitatea de a uita este o înzestrare esenţială pentru echilibrul nostru psihic şi pentru sănătatea memoriei. Memoria filtrează, sortează, codifică, fixează şi conservă amintirile. Şterge unele vechi, pentru a face loc unora noi, şi le păstrează pe cele mai importante, pe cele cu semnificaţie deosebită, eliminându-le pe cele inutile.

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu