vineri, 4 mai 2018

Încruntarea activă şi încruntarea statică


Să te încrunţi presupune un... efort considerabil, asta dacă luăm în calcul numărul de muşchi folosiţi. Iată şi dovada: pentru a ne încrunta putem angrena până la 43 de muşchi faciali, iar pentru a zâmbi numai 17! Şi nu este o "mişcare" cu care atragem în jurul nostru prieteni. O expresie facială negativă poate aduce multe prejudicii, atât în viaţa socială, cât şi în afaceri. Dar, la momentul potrivit, o încruntare poate fi un mijloc de comunicare extrem de eficient.


Un studiu a demonstrat că doar vederea unei feţe încruntate, timp de 4 milisecunde (1/25 dintr-o secundă) a fost suficientă pentru a-i determina pe oameni să nu le placă următorul lucru care le-a fost arătat. Psihologii numesc acest efect "priming" - atunci când o persoană recepţionează în mod subconştient un anumit sentiment din cauza unei expresii faciale şi îl transferă asupra altei persoane sau a unui obiect.
Încruntarea face ca un chip să pară negativ din toate punctele de vedere, explică Tonya Reiman - expert în limbajul trupului. Şi nu este vorba doar despre furie. Încruntările pot indica enervare, dezgust, neplăcere şi chiar frustrare. Când linia buzelor cuiva coboară oarecum în jos înseamnă că respectivul tocmai face trecerea spre furie. De obicei, de câte ori o persoană este furioasă, dar nu maschează asta printr-o altă emoţie, se încruntă.
Fie pentru că persoana a abuzat de această expresie, fie din cauza structurii osoase şi musculare a feţei, unii dintre noi au o încruntare permanentă drept expresie neutră a feţei, spune Reiman. Deşi toate încruntările statice au tendinţa de a arăta la fel în stare de repaus, imediat ce apare vreo emoţie puteţi vedea schimbări majore între diferitele ipostaze studiate, adaugă ea. Oamenii care au o încruntare facială ce vine din structura osoasă vor avea tendinţa de a se lumina imediat ce văd ceva plăcut. Spre deosebire de ei, cei care au această expresie din pricina stării de spirit se luminează rareori ca răspuns la ceea ce văd.
În ceea ce priveşte "gura pungă" - când buzele se adună într-un cerc strâmt, în centru, şi sunt frecvent însoţite de ochii îngustaţi - aceasta este privită ca un gest sarcastic. Potrivit lui David Givens, gura pungă este ceea ce el numeşte o "fosilă gestuală" şi ar proveni de la creierul nostru de maimuţă, gest care apare automat atunci când nu suntem de acord cu ceva. Folosită în exces, expresia le dă celor din jur senzaţia că respectivul este imposibil de mulţumit.
Un antidot puternic pentru încruntare este însă zâmbetul, care e... contagios. În urma unui studiu realizat în Suedia, s-a constatat că mulţi subiecţi aveau probleme în a se încrunta la oameni care le zâmbeau. Aproape automat, muşchii faciali transformau încercarea de a se încrunta într-un zâmbet.
Aşadar, zâmbiţi, vă rog! 

Articol de Alma B

Te-ar putea intersa şi...
  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu