luni, 14 mai 2018

Creierul, "computer" la purtător


Fiecare om este unic şi... complicat, dar, atunci câd vine vorba despre creier, lucrurile sunt parcă şi mai complexe. Reţeaua neuronală a creierului este computerul organismului uman şi al vieţii unui individ. El absoarbe şi înregistrează fiecare experienţă şi o compară cu cele din trecut, apoi o depozitează. Creierul conectează mereu noi informaţii cu ceea ce am învăţat în trecut şi, în fiecare secundă, reţeaua neuronală se perfecţionează.


Creierul nu se descurajează în faţa unui număr nesfârşit de sarcini. Cu cât îi cerem să facă mai mult, cu atât face mai mult. Este capabil să facă un cvadrilion (un milion de miliarde) de sinapse, iar fiecare dintre acestea este ca un telefon ce poate accesa orice alt telefon de pe circuit ori de câte ori doreşte. Gerald Edelman, biolog laureat al premiului Nobel, arată că numărul de circuite neuronale posibile în creier este de 10 urmat de un milion de zerouri! Pentru comparaţie, numărul estimat de particule din universul cunoscut este de doar 10 urmat de 79 de zerorui!
Şi există oameni a căror minte pare să aibă o super-putere: îşi aduc aminte aproape tot. Cercetătorii au identificat până acum doar câteva astfel de persoane, diagnosticate cu o afecţiune cunoscută drept hipertimesie ("timesia" înseamnă, în limba greacă, "aducere aminte", iar "hiper" - "în exces"). Un exemplu în acest sens este şi celebrul personaj din serialul "Prison Break" - Michael Scofield.
Aşadar, creierul este cel mai performant "computer" din lume. Până la urmă, nu e o comparaţie forţată. Fără nicio glumă, şi creierul, şi computerul folosesc semnale electrice pentru a transmite mesaje. Cert este totuşi că tehnica mai are până să ajungă din urmă creierul uman. De pildă - în cadrul unui studiu, realizat de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Okinawa - al patrulea cel mai performant computer din lume a avut nevoie de 40 de minute ca să proceseze o singură secundă de activitate a creierului uman.

Articol de Alma B

Sursa: "Supercreierul" - Dr. Deepak Chopra, Rudolph E. Tanzi

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu