miercuri, 5 iulie 2017

Limbajul trupului - sfaturi pentru o colaborare reușită

O întâlnire importantă are și o miză importantă și - nu trebuie să negăm - ne străduim să facem tot felul de strategii înainte, ca să ne putem bucura la final că a fost un succes. Nu trebuie să uităm însă de o parte extrem de importantă în comunicare - limbajul trupului. Deoarece, indiferent cât de bine este pus la punct discursul și cât de mult ne dorim să transmitem un mesaj pozitiv, ceea ce spune corpul nostru poate contrazice puternic fiecare cuvânt pe care îl rostim. Același principiu se aplică și în cadrul companiei, cu angajații sau cu colegii de muncă. Expertul în comunicare Carol Kinsey Goman vine cu câteva sfaturi în acest sens, în cartea sa "Limbajul secret al succesului".


Folosește-te de puterea zâmbetului
Un zâmbet autentic te face și pe tine să te simți mai bine și - în plus - le trasmite celor din jur că ești abordabil și de încredere. Când îi zâmbești cuiva, persoana respectivă zâmbește înapoi. Așadar, expresiile faciale declanșează răspunsuri emoționale pe măsură, iar zâmbetul primit drept răspuns shimbă starea emoțională a acelei persoane. 
Folosește-ți capul
Și - dincolo de glumă - aici ne referim la ambele sensuri. Nu trebuie doar să gândești, deoarece nu rămânem la comunicare la nivel telepatic. Mișcările capului sunt și ele importante. Semnalele nonverbale pe care le transmiți pot mări gradul de implicare sau pot ridica bariere. De pildă, într-o ședință, dacă dorești să încurajezi pe cineva să vorbească mai repede, dă de trei ori din cap la intervale regulate. Oamenii devin mult mai vorbăreți atunci când interlocutorul încuviințează în acest fel.
Înclinarea capului este un alt gest de acordare a atenției, recunoscut universal. Drept urmare, îi poate motiva pe cei cu care dialogați să își dezvolte ideile. 
Privește-i pe oameni în timp ce vorbesc 
Contactul vizual reprezintă un puternic factor motivațional pentru vorbitori, deoarece oamenii simt că ești interesat și atent la ei câtă vreme îi privești în ochi. Dacă dorești ca omul din fața să își spună părerea, rezistă tentației de a-ți verifica mesajele, de a te uita la ceas ori la reacțiile celor din jur. Concentrează-te în schimb la cel care vorbește, pentru a-i confirma că îl asculți. 
Folosește gesturile esențiale de conectare 
Când faci o afirmație optimistă, gesticulează către celălalt cu palma deschisă în sus, apoi retrage-ți mâna către trup cu un gest cât mai firesc. Sub nicio formă nu ține mâinile în buzunare! Această poziție denotă lipsă de respect! 
Doboară barierele 
Stai direct cu fața către cei cărora li te adresezi. Chiar și o poziție întoarsă la 45 de grade ridică bariere și e privită drept "rece". Trădează lipsa de interes. Fii foarte atent și la barierele fizice - închide laptopul și telefonul mobil și pune poșeta sau servieta deoparte. Verificând mailul sau mesajele nu dai impresia că ești un om foarte important ori mai eficient. Din contră, vei părea dezinteresat.
Inclusiv în pauza de cafea, tindem să "instalăm" asemenea obstacole, atunci când lăsăm ceașca și farfurioara în dreptul nostru și pare că ne ascundem trupul sau vrem să păstrăm distanța. 
 În concluzie, fii deschis, atent și zâmbitor. E o combinație ce reprezintă cheia spre succes! 

Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu