luni, 3 iulie 2017

De ce ni se zbate ochiul - dincolo de superstiții!

Stai liniștit și deodată ți se zbate un ochi. Te gândești repede la superstițiile din popor - o fi de bine, o fi de rău? "Care ochi era cel care prevestea ceva bun? Măcar să fie cel care mi se zbate acum..." Sunt întrebări care le dau târcoale chiar și celor mai sceptici. Că așa ne-am învățat de mici. Mai rar ne gândim și la cauzele de natură medicală ori - foarte simplu - la oboseală.


Dacă nu ne-am mai feri să întrebăm un doctor sau am citi și un studiu de specialitate, situația nu ar fi deloc complicată. Iată de ce.
În general, aceste spasme ale muşchilor din jurul ochiului durează de la câteva secunde sau minute până la câteva zile. Iar zvâcnirea pleoapelor nu este nicidecum un semn că se va întâmpla ceva, ci mai degrabă că... s-a întâmplat deja. De pildă, nu v-ați odihnit suficient. La fel ca atunci când vă zvâcnește tot corpul după un efort fizic intens, și ochii obosesc atunci când stați prea multe ore în fața laptopului sau a televizorului și nu dormiți destul ca să vă refaceți. De asemenea, stresul este și el un factor important. Nu neglijați ochelarii de vedere, chiar dacă aveți dioptrii foarte mici, și nu îi lăsați deoparte nici pe cei pentru protecție, pe care medicul vi i-a recomandat atunci când lucrați la calculator. În plus, sunt indicate pauzele, ca să le oferiți și ochilor... un respiro.
Când vi se zbate ochiul, ar fi cazul să faceți și un... recensământ al cănilor de cafea sau al băuturilor energizante ori cu cofeină consumate în ziua respectivă. Iată o altă cauză posibilă. Substanțele din aceste licori excită sistemul nervos central și duc la apariția acestor contracții involuntare ale pleoapelor. Așadar, reducerea consumului de cofeină este indicată în astfel de situații.
Dacă niciunul dintre aceste scenarii nu vi se aplică, atunci luați în calcul carența de calciu, magneziu sau potasiu. Ori poate stați în frig sau în curent sau în bătaia aparatului de aer condiționat.
Așadar, iată direcțiile în care ar fi bine să luăm măsuri.

Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu