marți, 18 iulie 2017

"Geometria" sărutului

Sărutul vine de la sine, spun mai ales romanticii incurabili. Şi tot ei ar adăuga că nu există un tipar, o regulă sau un "must". Desigur, poate că visătoarele ar puncta că sărutul perfect ar trebui să fie însoţit de acel vârf al piciorului care se ridică uşor în aer, cum li se întâmplă prinţeselor din basme.


Revenind însă cu picioarele pe pământ, să şţiti că există totuşi o... mişcare comună la acest capitol, o "uniformă" în ceea ce priveşte limbajul nonverbal în acest moment intim. Cu alte cuvinte, mulţi abordăm... chestiunea în acelaşi mod. Mai exact, peste două treimi dintre oameni înclină capul spre dreapta când se sărută, după cum arată un studiu academic realizat de specialiști în psihologie și neurocercetători de la universitățile Bath Spa din Marea Britanie și Dhaka din Bangladesh.
Când vine însă vorba de îndrăzneală, acolo domnii ies în faţă. Bărbații sunt cu 15% mai predispuși să facă un pas spre o asemenea apropiere, în comparație cu femeile, potrivit aceleiaşi cercetări.
Acesta este primul studiu din lume care demonstrează că cei care se lasă sărutați au tendința de a răspunde în mod similar la direcția spre care partenerii lor își înclină capul. “Tendința de aplecare a capului reprezintă unul dintre gesturile exprimate cel mai timpuriu în procesul de dezvoltare - încă din uter se observă o preferință către înclinarea capului spre dreapta, manifestată înainte de cea de exprimare a preferinței pentru mâna dreaptă sau piciorul drept.”, susține autorul principal al lucrării, doctorul Rezaul Karim de la Departmentului de Psihologie din cadrul Universității Dhaka.
Noua cercetare sugerează şi că actul sărutului este determinat de împărțirea sarcinilor între emisferele creierului. Diferitele niveluri ale hormonilor din fiecare dintre emisfere și neurotransmițători pot fi distribuite în mod inegal în fiecare emisferă, ceea ce poate duce la  tendința de a înclina capul spre dreapta, susțin specialiştii.
Poate nu ştiaţi, dar cel mai lung sărut din lume a durat 58 de ore, 35 de minute şi 58 de secunde! Iar la o asemenea durată record, este lesne de presupus că personajele în cauză - doi thailandezi - au ieşit din orice tipar şi şi-au tot modificat postura...

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu