Cum
bei cafeaua? Neagră? Cu zahăr? Cu lapte? Fiecare ingredient adăugat trădează
câte ceva despre personalitatea ta.
Un
doctor în psihologie - Ramani Durvasula - a făcut un studiu pe 1.000 de băutori
de cafea și a evaluat mai multe tipuri de personalităţi şi de trăsături
psihologice: introvertiţi, extrovertiţi, răbdători, perfecţionişti, entuziaşti,
circumspecţi, sensibili, cutezători etc.
Astfel,
consumatorii de cafea neagră au fost descrişi ca oameni direcţi, cărora le plac
lucrurile simple, pot fi tăcuţi, supărăcioşi şi rigizi.
O
persoana obsesivă și domninantă preferă cafeaua cu multă spumă, cum ar fi
cappuccino, iar cel care are în față o cană cu cafea cu lapte face tot
posibilul să îi mulțumească pe cei din jurul său, îi place să se întreacă în
a-i ajuta pe ceilalţi, dar nu prea are grijă de propria persoană, arată
cercetarea.
Băutorii
de cafea instant sunt mai degrabă delăsători, comozi și le place să amâne
lucrurile.
Iar
la capitolul... "dulcegării", cei care pun frișcă în cafea sunt
consideraţi oameni cu sufletul mereu tânăr sau... nişte copii mai mari care
şi-au păstrat gusturile şi sensibilităţile specifice celor mici. Nu iau
întotdeauna cele mai bune decizii şi pot fi nechibzuiţi.
Cei
cărora le place cafeaua decofeinizată, cu multă spumă, au tendinţa de a fi
obsesivi, dominanţi şi foarte atenţi la detalii.
În
studiul descris în cartea doctorului Durvasula "Eşti ceea ce mănânci:
Schimbă-ţi atitudinea faţă de mâncare, schimbă-ţi viaţa", oamenii au fost
puşi în faţa unor situaţii comune ce au inclus statul la coadă şi planificarea
unor petreceri. Participanţii erau rugaţi să aleagă dintr-o varietate de
scenarii, apoi au fost întrebaţi dacă beau cafea şi ce comandă de obicei.
Darvasula a arătat că, în ciuda materialului interesant adunat în timpul
studiului, "nu este nicio deosebire între caracterizarea făcută pe baza
cafelei comandate şi cea făcută pe baza semnelor astrologice".
Dincolo
de aceste "ponturi" pe care ni le dă în legătură cu personalitatea
umană, să nu uităm că această licoare ne oferă multora un puseu de energie
dimineața, și mai are și alte câteva beneficii. Potrivit unei alte cercetări,
realizate de oameni de știință de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore,
s-a constatat că substanţa activă din cafea - cofeina - stimulează memoria
vizuală. De asemenea, crește nivelul de atenție și stimulează metabolismul. Ca
peste tot însă, atenție - excesele dăunează!
Articol
de Alma B
Sursa:
Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu