sâmbătă, 25 martie 2017

Râsul, "clinchetul" personalităţii

Avem fiecare momente când râdem - cum spune românul - cu poftă, din tot sufletul, când râdem timid, când râdem cu lacrimi... Fiecare tip de hohote, fiecare stil merge însă mult mai departe de bucurie şi de fericire sau de o glumă ori comedie spumoasă. Poate fi o cheie spre personalitatea... celui amuzat.
O companie britanică, ce produce sortimente de cidru cu pere, a comandat un studiu pe această temă. Iar rezultatele sunt surprinzătoare.


Râsul inconfundabil, contagios, care îi molipseşte şi pe cei din jur poate fi perceput ca o dorinţă a persoanei respective de a se face remarcată şi ca un semn de vanitate. Totuşi, dacă este sincer şi natural, cel în cauză este considerat amuzant, sociabil şi cu picioarele pe pământ.
Cei care... scot un "cloncănit" uşor şi controlat, ţin mâna în faţa gurii, mijesc ochii şi le tremură uşor umerii - ca în cazul unei fetiţe încurcate - sunt timizi sau vor să pară bine crescuţi şi să respecte normele de bună creştere.
Râsul de "căpcăun", cu gura larg deschisă, sunete zgomotoase şi plesnituri cu palmele peste coapse arată că respectivul vrea să facă remarcat, adică ascultat şi admirat.
Dacă atunci când râdeţi emiteţi o şuierătură, ca şi cum v-aţi abţine, e semn că sunteţi discret, dar şi obişnuit - de la serviciu - să rămâneţi tăcut.
Vă forţaţi să râdeţi? Sunetul şi mişcarea gurii sunt prezente, dar partea superioară a feţei rămâne neutră? "Asta sugerează că râsul este o formă de obligaţie, fie de politeţe, fie pentru a atrage atenţia, fie pentru a determina publicul să râdă", afirmă autorii studiului. Reprezintă totuşi - de ce să nu recunoaştem - o stratagemă utilă pentru a nu irita un şef care a spus un banc neinspirat.
Dincolo de aceste aspecte cu... personalitate, s-a demonstrat că râsul alungă stresul, stimulează circulaţia sangvină, relaxează muşchii, întăreşte sistemul imunitar şi alină durerea.
Râsul în hohote, în compania prietenilor, diminuează senzaţia de durere, datorită unor molecule opiacee, care "inundă" creierul. Un sfert de oră este de ajuns pentru a creşte cu aproximativ 10% toleranţa la durere, au anunţat autorii unui studiu britanic. Iar cei americani au constatat că râsul stimulează memoria de scurtă durată, mai ales în cazul persoanelor în vârstă.
În plus, doamnelor, domnişoarelor, este indicat şi în curele de slăbire. O oră de râs în hohote ajută la arderea aceluiaşi număr de calorii ca şi ridicarea greutăţilor timp de 30 de minute, potrivit cercetătorilor din Marea Britanie.
Să nu uităm nici de... liftingul natural! Râsul pune în mişcare 15 muşchi faciali, păstrând astfel supleţea şi strălucirea tenului.
Aşadar, poftă bună la... râs cu poftă!

Articol de Alma B
Surse: Mediafax
dailymail.co.uk

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu