miercuri, 29 martie 2017

Privitul fotografiilor cu pui drăgălaşi de animale sporeşte capacitatea de concentrare la serviciu

Staţi ore în şir cu ochii în calculator, la birou, iar uneori simţiţi că vă fuge mintea în altă parte? O scurtă "incursiune" pe facebook, unde wall-ul e plin de poze cu pisicuţe şi căţeluşi, vă poate ajuta mai mult decât aţi crede. Câţiva cercetători de la Universitatea din Hiroshima, din Japonia, au făcut un studiu în acest sens şi au constatat că această activitate sporeşte concentrarea, atunci când sarcinile de serviciu ne solicită mai multă atenţie.


Oamenii de știință au formulat atunci ipoteza că persoanele care se uită la fotografii cu pui de animale manifestă mai multă atenție: este un comportament natural care face, de exemplu, ca oamenii să se poarte cu multă atenție cu bebelușii. Un studiu anterior demonstrase deja că persoanele care se uită la fotografii cu pui de animale se concentrează mai bine când au de făcut lucruri ce țin de îndemânare (jocul 'Doctorul Maboul', de exemplu) decât cele care nu s-au uitat la astfel de poze.
Pe de alt parte, nu ar fi deloc nepotrivit să ascultaţi nişte muzică. De Mozart, de exemplu. Potrivit unui alt studiu, realizat de cercetători de la Universitatea Sapienza, din Roma, s-a observat o creştere a activităţii cerebrale asociate memoriei, înţelegerii şi rezolvării problemelor, la cei care au făcut asta. Atenţie însă ce arii alegeţi. Rezultatele au apărut după ce a fost ascultată "L`allegro con spirito" din Sonata pentru două piane în D major K448, de Mozart.
"O caracteristică a muzicii lui Mozart este repetarea frecventă a liniei melodice. Astfel, sunt eliminate elementele de surpriză care ar putea distrage atenţia ascultătorului de la logica muzicii. Fiecare element melodic este rezolvat într-un mod care confirmă aşteptările ascultătorului", afirmă cercetătorii.
De asemenea, un alt studiu, publicat în 1993, a relevat că muzica lui Mozart poate îmbunătăţi, pentru scurt timp, raţionamentul spaţial.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu