vineri, 10 martie 2017

Curiozităţi despre ochi

Să privim, aşadar, lung... către ochi! Nu degeaba se spune că "te piezi în ochii persoanei iubite". Atunci când te uiţi la cel care ţi-a furat inima, pupila se dilată cu până la 45%! Totuşi, când el sau ea te priveşte cruciş, parcă situaţia nu mai pare chiar... limpede. Maiaşii credeau însă că oamenii cu strabism erau atrăgători şi făceau eforturi să se asigure că vor avea copii cu strabism!


Din capitolul "mituri", piraţii nu aveau un ochi acoperit doar ca semn de vitejie după o luptă crâncenă, ci mai degrabă să se poată adapta mai repede atât luminii puternice de pe punte, cât şi întunericului din interiorul navei.
Ochii chiar fac parte din categoria "cei mai". Amprentele conţin 40 de caractere unice, iar irisul are 256 de astfel de caractere. Tocmai de aceea se foloseşte scanarea retinei în luarea măsurilor de securitate. Mai mult, muşchii oculari sunt cei mai rapizi şi activi din corp - oamenii clipesc de mai bine de 14.000 de ori pe zi. Ochiul este şi al doilea cel mai complex organ din corp, după creier. În plus, lentila naturală a ochiului - cristalinul - este mai rapidă decât obiectivele foto. Ochii pot distinge aproximativ 10 milioane de nuanţe, iar rezoluţia imaginilor pe care le vedem este de 576 de megapixeli, faţă de 10 cât are un aparat foto semiprofesional. Acuitatea vizuală a bebeluşilor este însă extrem de scăzută - de 5-10% din cea a adulţilor.
Ochii folosesc 65% din energia creierului nostru, mai mult decât orice altă parte a corpului. Iar 80% din informaţiile pe care le primim în viaţă vin prin intermediul lor. Pe de altă parte, diagnosticul de schizofrenie poate fi pus cu o acurateţe de 98,3% în urma unui simplu control oftalmologic. Dar şi diabetul poate fi depistat într-un mod similar.
Când vine vorba de culoare, doar 1% din populaţia lumii are ochi negri, iar 2% dintre pământeni se mândresc cu ochii lor verzi.

Articol de Alma B


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu