miercuri, 15 februarie 2017

Mai bine egoist decât altruist - atenție însă, la locul de muncă!

Nu putem cataloga din start egoismul ca un sentiment negativ. Are și părțile lui bune, după cum vom constata chiar în rândurile de mai jos, asta dacă nu cumva ați făcut-o deja de mult.
În ceea ce privește altruismul, acesta este privit în general cu admirație, dar nu este lipsit de efecte nedorite. Și vom vedea de ce. În primul rând, altruismul este declanșat de o serie de factori de mediu și nu este o calitate dobândită prin naștere, după cum au descoperit doi profesori de psihologie de la Universitatea Stanford, din Statele Unite ale Americii.


Potrivit unui alt studiu, realizat de Adam Grant, profesor la Universtitatea din Pennsylvania, altruismul la muncă poate duce la epuizare şi, în mod ironic, îi poate afecta pe cei pe care încerci să îi ajuţi.
"Chiar dacă cei care lucrează mai mult decât li se cere sunt printre cei mai apreciaţi oameni din companie, ei sunt şi cei mai predispuşi la epuizare din cauza efortului", a spus Grant într-un interviu acordat Harvard Business Review. "Atunci când nu se protejează, investiţia lor în a-i ajuta pe alţii îi poate face să rămână în urmă în ceea ce priveşte propriile sarcini."
Autorii studiului atrag atenţia că sunt trei aspecte importante atunci când vrei să-i ajuţi pe alţii: "alegeţi cu grijă modul în care îi ajutaţi, momentul în care îi ajutaţi şi mai ales oamenii pe care îi ajutaţi."
Pe de altă parte, un alt studiu recent dezvăluie în pemieră o legătură între altruism (în general) şi speranţa de viaţă. Cu alte cuvinte, cei care fac voluntariat trăiesc mai mult decât cei care au motivaţii egoiste.
Articol de Alma B
Sursa: Mediafax
dailymail.co.uk
Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu