luni, 13 februarie 2017

Personalitatea, în funcție de anotimpul în care te-ai născut

Obișnuim să spunem că nu ne place frigul, deoarece suntem născuți vara, sau că iubim ploaia pentru că am venit pe lume într-o lună de toamnă. Fără să ne bazăm pe studii științifice, facem legături între data nașterii și anumite preferințe ori stări, și nu o corelăm neapărat cu personalitatea. Însă, oamenii de știință au vrut să analizeze și acest aspect.
Cercetătorii maghiari de la Universitatea Semmelwis din Budapesta au făcut un studiu la care au participat aproximativ 400 de studenți și au corelat anotimpul în care s-a născut fiecare cu personalitatea lui. La ce concluzii au ajuns? 


Copiii născuţi vara sunt mai predispuşi schimbărilor bruşte de dispoziţie la maturitate, pot trece rapid de la pesimism la entuziasm. Pe de altă parte, persoanele născute primăvara tind să fie pozitive în atitudine, pline de energie şi optimiste. Optimiste sunt și cele care au venit pe lume iarna și, în plus, se enervează mai greu. Iar cei care își serbează ziua toamna nu sunt la fel de predispuși să sufere de depresie.
"Studiile biochimice au demonstrat că anotimpul naşterii influenţează anumiţi neurotransmiţători, cum sunt dopamina şi serotonina, fapt ce poate fi remarcat chiar şi la vârsta adultă”, potrivit celei care a condus studiul, asistentul universitar Xenia Godna. Aceşti neurotransmiţători au rol în reglarea unor procese cognitive cum ar fi emoţia şi stimularea, astfel că cercetătorii consideră că pot fi influenţate anumite tipuri de comportament.
Conferenţiarul Sreeram Ramagopalan, neurolog la Universitatea Oxford, nu a fost implicat în acest studiu, dar a făcut cercetări asupra efectului pe care îl are anotimpul naşterii asupra tulburărilor mintale. “Pentru anumite tulburări (cum ar fi schizofrenia) a fost identificată o legătură convingătoare cu anotimpul naşterii. Aceasta poate fi explicată de o afecţiune acută suferită de mamă sau de nivelul scăzut de vitamina D, cunoscându-se faptul că acestea prezintă variaţii sezoniere”, spune el.
Vremea ne influențează oricum, fără să vrem, fără să ne dăm seama. În Statele Unite, de exemplu, 6% din populaţie suferă de tulburare afectivă sezonieră gravă şi 14% de o formă mai uşoară, numită „depresie de iarnă”.
Este important însă de notat că studiul privind corelarea personalității cu anotimpul în care s-a născut persoana respectivă a fost realizat în Ungaria, unde sunt variaţii importante de temperatură, astfel că impactul diferenţelor termice va fi mult mai mic cu cât ne apropiem de ecuator.

Articol de Alma B
Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu