Gândăcei
zdrobiţi, ceară, substanţe din ardeiul iute ori secretate de pielea oilor - iată doar câteva dintre ingredientele
care se regăsesc în compoziţia rujului.
Acest
produs cosmetic este unul dintre cele mai folosite, dar se numără şi printre
cele mai... furate din magazinele de specialitate. Puţini ştiu însă clar din ce
este făcut. Un profesor de chimie a ţinut să arate însă şi ce ciudăţenii conţin
rujurile. Andy Brunning spune că toate sunt produse din uleiuri, ceară şi
pigmenţi sau vopsea. Dar, în cazul unora, reţetele merg şi mai departe.
Culoarea
roşie, spune el, este dată de gândăcei zdrobiţi. Dactylopius Coccus sau
coşenila este o specie de insecte din America de Sud şi Centrală, a cărei
principală hrană o constituie cactuşii. Dacă sunt zdrobite, femelele produc un
colorant roşu puternic, datorită faptului că acestea mănâncă îndeosebi fructele
roşii ale cactuşilor. Insectele sunt fierte în amoniac sau în soluţie de
carbonat de sodiu, apoi amestecul este filtrat şi se adaugă sulfat hidratat de
aluminiu şi potasiu. În final, ajunge în ceea ce numim... ruj!
Substanţa
cunoscută ca eozină este utilizată pentru rujurile rezistente la transfer şi
cele de un roşu intens. Iar capsaicina, ce provine din ardeiul iute, este
folosită pentru a se obţine o uşoară inflamare a buzelor - aşadar apare în
produsele care se laudă că oferă mai mult volum.
Uleiul
de ricin, ce reprezintă 65% din compoziţia oricăui ruj, are rol în hidratare şi face posibilă întinderea lui pe
buze. Cu acelaşi efect este folosită şi lanolina, o substanţă cu efect
emolient, secretată de pielea oilor.
Iar
scualanul, un ulei extras din ficatul de rechin, este de asemenea uşor de
absorbit de către piele, ceea ce îl face perfect pentru balsamurile de buze.
Despre
importanţa rujului, dar şi dincolo de el - despre ce trăsături de personalitate
poţi citi pe buzele cuiva - aflaţi însă mai multe la cursurile de Face Reading, marca Face Keys România.
Articol
de Alma B
Sursa:
dailymail.co.uk
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu