Aportul de vitamine este extrem de important, nu este doar un subiect care sună bine,
doar la nivel declarativ. Fiecare are rolul său, în funcționarea organismului,
iar deficitul poate duce la diverse probleme de sănătate.
De
exemplu, deficitul de vitamina A, încă din perioada intrauterină, poate crește
riscul de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat la
sfârșitul lunii ianuarie. Iar recomandarea medicilor nutriționiști, de a
consuma cinci porții de legume pe zi, poate avea efecte pozitive și pentru
prevenirea bolii Alzheimer, potrivit cercetării.
Oamenii
de știință au monitorizat 330 de vârstnici din Chongqing, China, și au
descoperit că seniorii cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu
60% mai mic de a suferi de demență. Totodată, 75% dintre subiecții cu o carență
ușoară sau semnificativă a acestui nutrient manifestau o depreciere a
funcțiilor cognitive în comparație cu cei care înregistrau niveluri normale de
vitamina A (47% dintre persoanele incluse în studiu).
"O
deficiență marginală de vitamina A, chiar și precoce, în timpul sarcinii, are
urmări negative asupra dezvoltării creierului și un efect de durată ce poate
facilita apariția bolii Alzheimer mai târziu în viață'', a declarat dr. Weihong
Song, profesor de psihiatrie și membru al Departamentului canadian de cercetare
a bolii Alzheimer din cadrul Universității British Columbia.
Vitamina
A se găsește în fructe și legume, precum morcovi, broccoli, pere și avocado,
dar și în pește sau ficat. Vitamina A este numită și vitamina
"anti-infecții", datorită rolului său în susținerea sistemului
imunitar. Totuși, medicii avertizează cu privire la supradozajul de vitamina A
prin utilizarea suplimentelor - pot apărea efecte negative, în special în cazul
femeilor gravide.
Articol
de Alma B
Sursa:
Agerpres
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu