marți, 15 noiembrie 2016

Melodia care alungă stresul

Nu de puţine ori am căutat o melodie ca să ne relaxăm, să uităm de presiunea rutinei şi de griji! Care e totuşi cea mai relaxantă melodie din lume, care ne scapă rapid de stres?
Neuorologii din Marea Britanie spun că ar fi descoperit-o şi ar fi "Weightless", a trupei de muzică ambientală Marconi Union. Piesa a indus o scădere cu 65% a stresului participanţilor.



Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unei analize, în cadrul căreia participanţii au realizat sarcini dificile, iar creierul lor era monitorizat. În acelaşi timp, pe fundal se auzeau mai multe melodii. Cea mai eficientă la capitolul relaxare s-a dovedit "Weightless". 
Pe de altă parte, deşi pare incredibil, există oameni asupra cărora muzica nu are niciun efect! Sunt cei care suferă de aşa-numita anhedonie muzicală, adică incapacitatea de a resimţi plăcere în urma stimulării creierului prin muzică.
Un grup de cercetători din domeniul neuroştiinţelor, din Statele Unite, a analizat activitatea cerebrală a 15 persoane cu această afecţiune şi a comparat rezultatele cu cele ale unor oameni care nu au nicio problemă în acest sens.
Astfel, specialiştii au constatat că subiecţii cu anhedonie muzicală înregistrează un nivel mai scăzut de activitate cerebrală într-o anumită regiune a creierului, numită nucleul accumben (NAcc) - parte activă a sistemului de recompensă. În cazul jocurilor de noroc însă, activitatea NAcc a fost una normală, ceea ce sugerează că nu este nimic în neregulă cu circuitul neuronal de recompensă, iar problema este legată, în mod special, de muzică.
Cercetătorii au adus apoi sub lupă legăturile neuronale dintre sistemul de recompensă - striatumul ventral, ce include şi NAcc şi cortexul auditiv - şi partea neuronală responsabilă de prelucrarea sunetelor. Analiza lor a arătat că participanţii care sufereau de anhedonie muzicală aveau o conexiune mult mai slabă de-a lungul acestor legături neuronale.
Cauzele acestei deficienţe rămân însă un mister şi pentru cercetători.

Articol de Alma B
surse: Mediafax
Hotnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu