miercuri, 2 martie 2016

Maturitate sau copilărie?

Ce este maturitatea şi ce înseamnă să te porţi ca un copil?
Maturizarea este un proces continuu de acumulare de experienţe, de cunoştinţe, de trăiri. Practic, începem să ne maturizăm din prima clipă în care vedem lumina zilei, poate chiar mai înainte de acest moment, şi continuăm să o facem până la ultima suflare sau, cine ştie, poate şi dincolo de aceasta. Modul în care experimentăm lucruri, trăirile produse de aceste experienţe, viteza cu care învăţăm anumite lecţii ale vieţii sunt diferite, pentru că şi noi, oamenii, suntem diferiţi. Tot pentru că suntem diferiţi vom ajunge la diferite grade de maturitate în diverse planuri ale vieţii noastre. Unii dintre noi vor fi mai maturi, sau mai inteligenţi, din punct de vedere emoţional, alţii din punct de vedere social, alţii poate din punct de vedere al raţionamentului. Cert este că, oricât de diferiţi am fi, cu toţii suntem puşi în faţa unor situaţii pe care este bine să le abordăm cu un grad înalt de responsabilitate. În caz contrar, este posibil ca viaţa să ne lase “repetenţi” şi să fim nevoiţi să reluăm un proces, sau o etapă a ei.



De câte ori aţi auzit expresia “copilul din noi”? Fiecare dintre noi avem persoane în faţa cărora scăpăm de inhibiţii, în faţa cărora ne permitem să avem “accese de copilărie”. Unii dintre noi chiar caută astfel de persoane, care nu doar ne acceptă aşa cum suntem, dar chiar ne încurajază să dăm frâu liber copilului din noi. Copilăria este văzută de cele mai multe ori ca o perioadă de acumulare de informaţii, de formare de deprinderi şi de joacă. Dintre toate acestea, “joaca” are un rol foarte important, ea fiind ultimul bastion în calea uniformizării sociale ce i se pretinde copilului şi mai târziu adolescentului. Este adevărat că, atâta timp cât dorim să fim fiinţe sociale funcţionale, trebuie să ne supunem regulilor societăţii, dar nu trebuie să facem asta cu preţul vieţii copilului din noi. El este esenţa noastră, latura noastră creativă, legătura cu divinul. Este cel care ne ţine ancorat în umanitate. Fără el, nu am fi decât nişte roboţi. Unii dintre ei, foarte buni în îndeplinirea sarcinilor (sociale), alţii mai puţin buni.
A fi matur nu înseamnă neapărat să fim mereu serioşi, obiectivi, analitici sau nonemoţionali. Toate acestea, realizate în mod repetat, au tendinţa de ne face în cele din urmă trişti, lipsiţi de prieteni apropiaţi, înconjuraţi mereu doar de colegi sau cunoştinţe. A fi matur înseamnă să deprinzi abilitatea de a alterna, într-un mod echilibrat, momentele de responsabilitate cu cele de copilărie. Un om matur este un om fericit, pentru că fericirea izvorăşte întotdeauna din echilibru.
Dacă vă plac articolele noastre puteţi arăta acest blog prietenilor. De asemenea, ne puteţi propune teme pentru articolele viitoare la adresa de e-mail office@facekeys.ro.


Articol de Alex B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu