vineri, 4 martie 2016

Emoţii, emoticon, emoţionant... online

Ne manifestăm frecvent emoţiile, fie că sunt înţelese de cei din jur, fie că rămân nedescifrate. Şi facem asta şi când suntem faţă în faţă cu cel cu care vorbim, dar şi în comunicarea online. Şi, cum internetul ocupă din ce în ce mai mult timp... şi spaţiu!, în vieţile noastre, iată şi termenul anului 2015, ales de editorii Dictionarului Oxford: un emoticon - o pictogramă - care descrie un chip cu lacrimi de bucurie."Trăim timpuri în care scrierea cu alfabetul tradiţional întâmpină mari dificultăţi în a satisface cerinţele comunicării din secolul al XXI-lea, bazate pe viteză şi caracteristici vizuale", a declarat Casper Grathwohl, preşedintele editurii  Oxford University Press. "Nu este surprinzător faptul că un element pictografic precum emoticonul a început să se evidenţieze şi să umple aceste lacune - este flexibil, imediat şi acoperă foarte frumos multe nuanţe. Ca urmare, emoticonul a devenit o formă de comunicare tot mai des folosită, o formă ce depăşeşte barierele lingvistice", a adăugat Casper Grathwohl.
Potrivit unui studiu realizat de Oxford University Press şi SwiftKey, o companie specializată în tehnologie pentru telefoanele mobile, “Chip cu lacrimi de bucurie” a fost cel mai utilizat emoticon din lume în 2015.
Cei de la SwiftKey au analizat peste 1,5 miliarde de date digitale. Şi, au stabilit că peste 20% dintre emoticoanele utilizate au fost reprezentări ale “feţei cu lacrimi de bucurie”, iar pe locul doi s-a aflat emoticonul “faţă care trimite un sărut”, potrivit blogului celor de la Swiftkey.
Ce se întâmplă totuşi în creierul nostru atunci când folosim aceste pictograme ce ilustrează emoţii?
Cercetătorii de la Şcoala de Psihologie a Universităţii Flinders din Adelaide, Australia, au încercat să răspundă la această întrebare. Au făcut un test la care au participat 20 de persoane. Subiecţii au vizionat imagini ale unor chirpuri umane, seturi de pictograme cu feţe zâmbitoare, dar şi combinaţii de caractere fără un sens anume, asta în timp ce specialiştii le urmăreau activitatea cerebrală.
Rezultatul? Au descoperit că oamenii au reacţionat în acelaşi mod la toate tipurile de reprezentări ale uneiu feţe. Iar cercetătorii s-au arătat surprinşi de rezultate, deoarece nu există o reacţie de tip neuronal la emotigrame, o reacţie pe care oamenii să o dobândească la naştere. Folosirea emoticoanelor a activat regiuni ale creierului rezervate în mod obişnuit pentru decodarea expresiilor faciale reale, atunci când eşti faţă în faţă cu o persoană sau îi priveşti chipul într-o fotografie.


"Înainte de 1982, nu exista niciun motiv pentru care simbolul ":)" putea să activeze zone ale cortexului, responsabile pentru sensibilitatea facială, dar acum acest lucru se întâmplă deoarece am învăţat că acest simbol reprezintă un chip. Este vorba despre o reacţie neuronală indusă în totalitate de cultură, ceea ce este uluitor", a declarat Owen Churches, unul dintre specialiştii care s-a ocupat de acest proiect.


:)  ;)  :*  :o  :p  :D


Articol de Alma B

Un comentariu:

  1. Vreau să-i mulțumesc lui Dr.Wealthy că mi-a readus fostul iubit, ne-am despărțit mai mult de 8 luni și mi-a spus că nu va mai vrea să mă mai vadă în viața lui. Îl iubesc atât de mult, încât nu mă puteam gândi să mă întâlnesc cu vreun bărbat din nou, am fost confuz și deprimat din cauza dragostei pe care o aveam pentru el. Am făcut tot ce am putut să fac ca el să se întoarcă la mine, dar toate au intrat zadar. așa că am decis să iau legătura cu vraja, nu am crezut în turnarea vrăjii, vreau doar să încerc, poate că ar rezolva pentru mine. Am contactat Dr.Wealthy pentru ajutor, iar el mi-a spus că trebuie să arunce o vrajă de dragoste, i-am spus să o facă. după 5 zile, prietenul meu m-a sunat și a început să-mi ceară scuze că m-a părăsit și, de asemenea, mi-a spus că încă mă iubește. am fost foarte fericit și îi mulțumesc Dr.Wealthy că m-a ajutat să-mi revin fostul înapoi pe mâini. vraja lui este cea mai mare din întreaga lume, vraja de dragoste pe care a aruncat-o pe fostul meu l-a făcut să se întoarcă la mine. toate doamnele care doresc să-și întoarcă spatele, vreau să îl contactați pe Dr.Wealthy pentru întoarcerea fostului iubit și, de asemenea, fosta iubită, el poate, de asemenea, să arunce orice fel de vraja pe care doriți să o arunce pentru voi. e-mailul său de contact este wealthylovespell@gmail.com sau numărul Whatsapp +2348105150446, trebuie doar să încercați-l și va fi o soluție pentru problemele dvs.

    RăspundețiȘtergere