duminică, 6 martie 2016

Faţa îţi poate spune ce fel de relaţii cauţi

Lasă-mă să te privesc, şi o să îţi spun ce fel de om vrei lângă tine. Plecând de la această idee, cercetători de la trei universităţi britanice de renume, Aberdeen, Durham şi Saint Andrews au realizat un studiu în urma căruia au stabilit că faţa umană poate trăda ce fel de relaţie caută un individ. Conform studiului, poţi citi pe  faţa unei persoane dacă vrea o relaţie stabilă sau doar aventuri.  

Teoretic, un bărbat cu nasul mare, ochii mici şi mandibula pătrată, trimite semnale că este mai interesat de poveştile de scurtă durată şi mai puţin să găsească marea dragoste.
Potrivit femeilor implicate în acest studiu, un bărbat ale cărui trăsături faciale sunt mai blânde este mai mai degrabă în căutarea unei relaţii de lungă durată. Femeile, confirmând studii precedente, i-au indicat pe domnii cu trăsături masculine ca fiind mai puţin fideli şi părinţi dezinteresaţi, si s-au arătat mai interesate de cei ale căror feţe au trăsături mai blânde şi transmit, aşadar, semnale că vor un partener stabil. În plus, în timpul studiului, s-a constatat că bărbaţii care sunt atraşi mai degrabă de relaţii pasagere prezintă un grad de simetrie facială bilaterală ridicat.



Cercetătorii au descoperit că bărbaţii au capacitatea de a identifica femeile predispuse la aventuri, dar, că aceştia nu au putut indica unde anume pe faţa lor văd acest lucru. Statistic însă, s-a stabilit că femeile dornice de relatii pasagere au, în general, ochii larg deschişi şi buzele cărnoase, iar bărbaţii le gasesc mai atragătoare decât pe celelalte reprezentante ale sexului frumos.

În studiu au fost implicaţi 700 de subiecţi heterosexuali cu vârste între 20 şi 30 de ani. În timpul cercetării, unui grup de 153 se persoane i s-au arătat fotografii cu feţe, iar 72 % dintre participanţi au putut identifica atitudinea faţă de relaţii.

Surprinzător, acest studiu a evidenţiat că, atât barbaţii cât şi femeile, sunt în proporţie mai mare atraşi de cei care sunt diferiţi de ei din punct de vedere al interesului faţă de relaţiile de lungă sau scurtă durată.

Prima impresie pe care o obţinem uitându-ne la faţa unei persoane face parte din evaluarea iniţială pe care i-o conturam unui eventual partener, sau rival.


Articol de Alex B

Surse:
- Facial correlates of sociosexuality - Lynda G. Boothroyd, Benedict C. Jones, D. Michael Burt, Lisa M. DeBruine, David I. Perrett

- Evolution & Human Behavior - Thornhill & Gangestad, 1994; Simpson, Gangestad, Christensen & Leck, 1999

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu