joi, 25 octombrie 2018

Tu câte chipuri crezi că poţi să recunoşti?


Aceasta este întrebarea! Iar răspunsul surprinzător vine, desigur, de la oamenii de ştiinţă care au făcut un studiu pe această temă. Ei au descoperit că pământenii sunt capabili să recunoască, în medie, 5.000 de chipuri. 


Nu vă gândiţi însă numai la străinii din autobuz sau din metrou. Întră aici şi membrii familiei, prietenii sau persoanele publice văzute în mass media.
Studiul - realizat de o echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea britanică din York - demonstrează că abilităţile noastre de recunoaştere facială ne permit să distingem în fiecare zi mii de feţe întâlnite în locuri aglomerate sau văzute pe ecranele telefoanelor mobile ori ale televizoarelor.
Pentru această cercetare, echipa de oameni de ştiinţă le-a solicitat participanţilor să noteze câte chipuri îşi amintesc din viaţa personală. Voluntarii au fost apoi invitaţi să facă acelaşi lucru cu cei pe care îi recunoşteau, fără să-i ştie însă personal. De asemenea, li s-au arătat mii de imagini cu persoane celebre - două poze ale fiecăruia, din motive de coerenţă - şi au fost întrebaţi pe câţi i-au recunoscut. Iar fiecare participanţi testat şi-a putut aminti între o mie şi zece mii de chipuri. Iar media a fost de 5.000.
Pentru cercetători, cifra - o premieră bazată pe "vocabularul facial" uman - ar putea contribui la dezvoltarea software-ului de recunoaştere facială care este din ce în ce mai utilizat în aeroporturi şi în cadrul investigaţiilor criminale. Iar pentru cei care vor să îi şi citească pe cei pe care îi recunosc există cursul de morfopsihologie Face Keys - de corelare a trăsăturilor faciale cu personalitatea - un curs care te învaţă să priveşti inteligent şi să comunici eficient!

Articol de Alma B

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu