vineri, 30 septembrie 2016

De la recunoaştere facială la recunoaştere prin vibrația craniului

Recunoaştere facială? Scanarea irisului? Identificare cu ajutorul amprentei? Ce era în trecut de domeniul SF, în prezent devine deja istorie! 


Cercetătorii merg mult mai departe cu ajutorul tehnologiei. Oamenii de ştiință din Germania lucrează la un sistem ce ar putea identifica modul în care craniul vibrează, ca reacţie la un semnal cu ultrasunete. Iar vibraţia ar putea fi unică, la fel ca amprenta, şi ar putea fi folosită la accesarea diverselor conturi din mediul online. Nu este exclus ca sistemul - botezat "SkullConduct" - să fie, în viitor, integrat în telefoanele inteligente. 
Noul sistem are în componenţă diverse soluţii biometrice de securitate aflate în dezvoltare, inclusiv una care utilizează recunoaşterea după modelul venelor şi undelor cerebrale. "Dacă sunt înregistrate, schimbările în semnalul audio pot reflecta anumite trăsături specifice ale capului utilizatorului", au explicat cercetătorii. 
Pentru ca măsurarea vibraţiei să fie realizabilă este necesar un set de căşti.  Cercetătorii lucrează la un astfel de dispozitiv, care va semăna cu ochelarii Google. 
La experiment au participat numai 10 persoane, dar noul sistem a fost capabil să identifice utilizatorul în 97% din cazuri - bazându-se doar pe sunetul produs de craniu! 

Articol de Alma B
Sursa: mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu