joi, 24 mai 2018

Sindromul mâinii străine


Sigur aţi văzut fenomenul pe marile sau micile ecrane - ori în serialul "Dr. House", ori în filmul „Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" ("Dr. Strangelove sau cum am învăţat să nu-mi mai fac griji şi să iubesc bomba atomică") din 1964, în care Peter Sellers se luptă în repetate rânduri să nu-şi lase braţul drept să execute salutul nazist. Producţiile au un numitor comun surprinzător - Sindromul mâinii străine.


Ce este însă acest sindrom? Boala este una neurologică şi, potrivit celei mai plauzibile teorii, constă într-o deconectare a două zone neurale din sistemul motor - cortexul premotor și cortexul motor primar. Sindromul este cauzat de traumatisme la nivelul creierului, ca accident vascular cerebral, anevrism sau leziuni ale cutiei craniene, iar efectul este că mâna pare guvernată de propriul creier, iar bolnavul nu are niciun control asupra ei.
Un caz grav, studiat de specialişti, arată complexitatea acestei afecţiuni şi modul bulversant în care dă peste cap viaţa bolnavului.
La vârsta de 27 de ani, Karen Byrne - o femeie operată la 27 de ani în speranţa unui control mai bun asupra epilepsiei, boală de care suferea încă de la vârsta de 10 ani - s-a trezit cu o altă problemă: Sindromul mâinii străine. Tăierea Corpului Calus a eliminat complet epilepsia, dar ciudatul sindrom a ajuns să-i conducă viaţa. Femeia a ajuns într-un punct halucinant: a povestit că s-a trezit sugrumată de mâna asupra careia pierduse complet controlul.
În plus, Karen Byrne a povestit că şicanele între ea şi mâna ei erau la ordinea zilei. „Mi se întâmpla să-mi aprind o ţigară şi să o las în scrumieră, iar mâna stângă să o stingă. În plus, îmi ia lucruri din geantă şi le aruncă în stradă. Am pierdut multe obiecte în acest fel", s-a plâns femeia.
Boala de care suferă este ţinuta sub control cu ajutorul unui tratament medicamentos puternic.
Strania afecţiune mai este cunoscută şi ca Sindromul Mâinii de Extraterestru.

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu